RA-APPS oferă la vânzare alte apartamente, deşi experţii au atenţionat că un fond este unica soluţie

RA-APPS va scoate la vânzare, în luna mai, opt apartamente de 3, 4 şi 5 camere din centrul Capitalei, la preţuri de pornire cuprinse între 73.000 euro şi 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate în ultimul an, în condiţiile în care acele licitaţii au eşuat lamentabil.

1077 afișări
Imaginea articolului RA-APPS oferă la vânzare alte apartamente, deşi experţii au atenţionat că un fond este unica soluţie

RA-APPS oferă la vânzare alte apartamente, deşi experţii au atenţionat că un fond este unica soluţie (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Licitaţiile vor fi iniţiate deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un câştig mai bun pen­tru stat.

În pofida acestor atenţionări, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis ca, în prima decadă a lunii mai, să scoată la vânzare încă opt apartamente, cel mai mare preţ de pornire la licitaţie, de 286.000 euro, fiind stabilit pentru o locuinţă cu cinci camere în suprafaţă de 196 metri pătraţi cu mansardă de 66 metri pătraţi de pe Calea Călăraşilor.

Un preţ ridicat, de 259.800 euro, este propus şi pentru un apartament cu 4 camere şi dependinţe în suprafaţă construită de 122 metri pătraţi şi teren de 452 metri pătraţi de pe strada Cuza Vodă.

La acestea se adaugă un apartament cu patru camere de 104 metri pătraţi pe Bulevardul Carol cu 90.000 euro, un apartament cu patru camere de 104 metri pătraţi pe Bulevardul Lascăr Catargiu la 141.000 euro, un apartament cu trei camere de 87 metri pătraţi pe Bulevardul Regina Elisabeta la 98.200 euro, un apartament cu patru camere de 107 metri pătraţi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu cu 146.000 euro, un apartament cu patru camere pe 138,58 metri pătraţi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu cu 180.000 euro şi un apartament cu trei camere de 83 metri pătraţi pe Strada Luterană cu 73.000 euro.

Preţurile nu includ TVA, iar RA-APPS se află la prima licitaţie pentru aceste apartamente.

Suplimentar vor fi scoase la vânzare şi terenul de tenis şi terenul de minigolf ale hotelului Arad din Neptun-Olimp, cu 1,1 milioane euro, respectiv 1,2 milioane euro, şi o pepinieră din Eforie Nord, cu 244.000 euro.

În luna martie, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că imobilele RA-APPS vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%.

Un document oficial prezentat la acel moment de MEDIAFAX relevă că RA-APPS a eşuat lamentabil la numeroasele licitaţii programate anul trecut pentru cedarea imobilelor din portofoliu, vânzând doar 16 active din peste 100 de imobile scoase la vânzare şi având încasări de numai 13% din estimări.

La începutul anului trecut, Guvernul estima, prin bugetul de stat, să obţină venituri de 706 milioane lei din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, dar ulterior, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte şi la repetarea cărora a fost menţinut de fiecare dată preţul de pornire, a fost obligat să revizuiască în scădere drastică estimarea de încasări, la doar 296,2 milioane lei, prin aprobarea bugetului regiei.

Documentul oficial relevă însă că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro.

Consultanţi imobiliari au declarat de mai multe ori că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici