RA-APPS sparge gheaţa din ultimul an pe piaţa apartamentelor şi mai vinde un apartament. Pentru ce preţ a fost achiziţionată locuinţa

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a reuşit să vândă primul apartament din lotul celor peste 60 locuinţe ofertate începând cu primăvara anului trecut, dar pentru care licitaţiile au eşuat în lipsă de ofertanţi, şi a cedat un apartament de 82 metri pătraţi din centrul Capitalei.

1642 afișări
Imaginea articolului RA-APPS sparge gheaţa din ultimul an pe piaţa apartamentelor şi mai vinde un apartament. Pentru ce preţ a fost achiziţionată locuinţa

RA-APPS sparge gheaţa din ultimul an pe piaţa apartamentelor şi mai vinde un apartament (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto Arhiva)

Preţul pentru care acest imobil a fost achiziţionat este de 154.132 euro..

Ultimul apartament vândut de regie datează din urmă cu exact un an, în martie 2012, când la preţul de pornire a fost cedată o locuinţă cu trei camere de 92 metri pătraţi pe strada Bitolia, sector 1, Bucureşti, la preţul de pornire de 99.500 euro. Tot atunci a mai fost vândută o mansardă cu două camere de 63 metri pătraţi pe strada Alex. Phillipide, sector 2, cu 52.000 euro, reprezentând tot preţul de pornire.

Din acel moment şi până în prezent, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) nu a mai reuşit să vândă vreun apartament, ci active de altă natură, şi acelea foarte puţine.

În luna martie a acestui an, la licitaţia deschisă cu strigare pregătită pentru vânzarea a peste 20 de imobile, RA-APPS a reuşit din nou să vândă un apartament, de această dată în centrul Capitalei, pe strada Aviator Teodor Iliescu din sectorul 1 al Bucureştiului, în imediată apropiere de Calea Dorobanţi şi Calea Floreasca.

Pentru acest activ au fost cumparate două dosare de prezentare a proprietăţii, dar numai un singur ofertant a depus documentaţia finală, conform informaţiilor furnizate pentru MEDIAFAX de către regie. Apartamentul dispune de o cotă indiviză de teren de 113 metri pătraţi.

Începând cu luna martie a anului trecut, RA-APPS a scos la licitaţie, în diferite etape, peste 60 de apartamente, în zone centrale din Bucureşti şi în Cluj-Napoca, şi alte spaţii comerciale şi terenuri, dar nu a reuşit să vândă decât foarte puţine active, printre care nu s-a mai aflat niciun apartament, în lipsă de cumpărători.

De-a lungul ultimului an, RA-APPS a reuşit să vândă complexul agrozootehnic Măgurele (judeţul Ilfov), cu teren arabil de 80.000 metri pătraţi (pentru 1,24 milioane euro) şi trei terenuri aferente complexului, precum şi două spaţii comerciale din centrul Capitalei, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

În luna iunie, regia a vândut cu cinci milioane euro o vilă pe Şoseaua Kiseleff din Capitală, cu teren de 2.700 metri pătraţi, unde îşi avea sediul social firma de investiţii imobiliare Steda Residence, deţinută de Gheorghe Stelian.

La finele anului trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute în 2012 din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei. Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, declara însă recent că anul trecut au fost vândute imobile ale RA-APPS în valoare de doar 40 milioane lei şi urmează să continue această operaţiune, arătând că vânzarea a fost cu totul nesemnificativă faţă de obiectivele propuse.

El a arătat că acest lucru a fost cauzat de un ritm nesusţinut al RA-APPS pentru a proceda la vânzare, dar şi de faptul că evaluarea imobilelor s-a făcut la valori extraordinare, mai mari decât preţul pieţei, iar imobilele au fost neatractive.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici până în prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare "ulterior".

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Miercuri, Guvernul a modificat regimul şi condiţiile de ocupare a imobilelor aflate în administrarea regiei şi a decis că în patrimoniul statului nu va mai fi păstrată nicio vilă, cu excepţia celor de protocol de la Neptun, Sinaia, Scroviştea şi Covasna, destinate preşedintelui, prim-ministrului, liderilor Parlamentului şi invitaţilor străini.

Pentru cazarea demnitarilor, RA-APPS va păstra un singur bloc, de pe strada Mihai Eminescu din Bucureşti, cu 65 de apartamente rezervate miniştrilor şi secretarilor de stat. Miniştrii vor părăsi locuinţa în 15 zile de la terminarea mandatului, iar secretarii de stat vor putea ocupa apartamentul pentru maximum trei luni de la momentul în care vin în Bucureşti. Premierul a arătat în acelaşi timp că în bugetele ministerelor sunt bugetate alocaţii lunare de 1.500 lei pentru chiria secretarilor de stat.

Restul activelor, cu excepţia sediilor de ambasade, vor fi scoase la vânzare, iar locuinţele cu caracter social vor fi transferate primăriei.

Consultanţi imobiliari au declarat că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici