Rata combinată a daunei la RCA a coborât la 90,3% în primele nouă luni din 2022

  • Rata combinată a daunei a coborât pentru prima oară în ultimii cinci ani sub 100%, ceea ce ar însemna că segmentul nu ar trebui să mai aducă pierderi asigurătorilor.
  • Pe de altă parte, evoluţia ratei daunei combinate la Casco rămâne în continuare la peste 110%, scrie Ziarul Financiar.
317 afișări
Imaginea articolului Rata combinată a daunei la RCA a coborât la 90,3% în primele nouă luni din 2022

Rata combinată a daunei, un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respectiva linie de business, a ajuns la 90,3% în primele nouă luni din 2022 pe zona RCA, în timp ce pentru Casco nivelul a fost de 111,3%, potrivit datelor publicate de Autori­tatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor în primele nouă luni din 2022.

Rata combinată a daunei este alcătuită din rata daunei şi rata cheltuielilor.

Rata dau­nei re­pre­zintă raportul din­tre plăţi­le de despă­gu­biri şi încasările din prime de asi­gu­rare, prin urmare, dacă rata daunei şi cea a chel­tu­ielilor adunate, res­pectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societă­ţile de asigu­rări trebuie să vină cu venituri supli­mentare pentru a acoperi cheltuielile necesare. Acesta a fost cazul în ultimul deceniu atât pentru segmentul RCA, cât şi pentru seg­mentul Casco.

Deşi pentru segmentul Casco situaţia a rămas neschimbată, iar companiile de asigurări înregistrează în continuare pier­deri, segmentul RCA a ajuns pentru prima oară la un nivel al ratei daunei combinate de 90,3% în primele nouă luni din 2022, ceea ce ar sugera o schimbare de perspectivă privind segementul RCA.

Singurul moment în ultimul deceniu în care rata combinată a daunei a fost sub 100, respectiv 98,6%, a fost în anul 2017, potrivit datelor agregate de ZF şi prezentate în luna iunie a anului trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici