Reacţii în lanţ. ELCEN: Poluarea excesivă din Bucureşti nu e cauzată de consumul de păcură / Firea acuză: Ori au ars păcura intenţionat, să dea vina pe mine, ori să scape de ea

  • ELCEN susţine că nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu.
  • Gabriela Firea a acuzat CET-urile din Grozăveşti că au dus la poluarea excesivă, din cauza arderii de păcură peste capacitatea acestora.
  • Staţiile pentru măsurarea calităţii aerului au înregistrat depăşiri de peste 800%.
2498 afișări
Imaginea articolului Reacţii în lanţ. ELCEN: Poluarea excesivă din Bucureşti nu e cauzată de consumul de păcură / Firea acuză: Ori au ars păcura intenţionat, să dea vina pe mine, ori să scape de ea

ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea: Poluarea excesivă din Bucureşti nu este cauzată de consumul de păcură

ELCEN o contrazice pe Firea: Poluarea excesivă din Bucureşti nu este cauzată de consumul de păcură

„Primăria municipiului Bucureşti, prin vocea primarului general, Gabriela Firea a lansat recent o serie de informaţii false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creşteri considerabile ale emisiilor de poluanţi în atmosferă. Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor faţă de nivelul de poluare record înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esenţial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%. ELCEN nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu, fapt confirmat şi de controalele Gărzii de Mediu”, au transmis reprezentanţii ELCEN, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, instalaţiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.

„Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanţe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capa„cităţilor disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor. Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalaţiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantităţi mult mai mari faţă de cantităţile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depăşiri ale emisiilor de poluanţi în atmosferă. Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură şi poluarea excesivă înregistrată în Bucureşti de staţiile de monitorizare”, mai arată ELCEN.

În noaptea de duminică spre luni, staţiile pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 şi de aproape 800% la poluarea cu PM10.

ELCEN mai arată că potrivit informaţiilor din spaţiul public, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a Capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moşilor, şi nu în proximitatea CET Grozăveşti.

„Acest lucru indică prezenţa unor surse de poluare masivă în zonă”, indică ELCEN.

 

Firea, acuzaţii grave: Ori au ars păcura intenţionat, să dea vina pe mine, ori să scape de ea  

 

Primarul Gabriela Firea spune că ministrul Mediului ţine secretă informaţia privind poluatorul industrial ca să-l protejeze pe ministrul Economiei: „Ori au ars păcura intenţionat, să provoace poluare (...) şi cetăţenii să dea vina pe mine (...), ori ca să scape de aceasta”, spune edilul.

Gabriela Firea publică, sâmbătă, pe Facebook imagini despre care spune că sunt cu fumul poluant de la CET Grozăveşti.

Firea acuză că ministrul Mediului, Costel Alexe, ţine secretă de miercuri informaţia privind poluatorul industrial pentru a-l proteja pe ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Poluatorul este CET Grozăveşti, în subordinea Elcen - Ministerul Economiei, care a ars o cantitate mare de păcură, într-un timp foarte scurt. Păcura este intens poluantă, de aceea se folosesc gaze pentru producerea agentului termic necesar încălzirii. Elcen, în subordinea guvernului, cumpără vara păcură pentru iarnă, ca soluţie de avarie, în caz că rămâne fără gaze sau între două transporturi, în special în iernile foarte grele”, spune Gabriela Firea.

Primarul acuză că unul dintre motivele pentru care s-a întâmplat poluarea din Capitală ar fi acela că cei de la ELCEN au ars păcura intenţionat, să provoace poluare în Bucureşti, „să sară toţi parametrii care măsoară calitatea aerului, şi cetăţenii să dea vina pe mine - vă aduceţi aminte cum a şi sărit ministrul muncii pe Facebook, noaptea ca mincinoşii, să spună că eu îi otrăvesc pe bucurăşteni? Uite că îi <otrăveşte> un coleg de-al ei -, ceea ce înseamnă atac direct la adresa sănătăţii bucureştenilor”.

Un alt motiv ar fi, potrivit Gabrielei Firea, că ELCEN a ars păcura pentru a scăpa de ea şi să economisească gazul.

„Sau: au ars păcură multă într-un interval scurt de timp ca să scape de aceasta, daca tot o aveau în stoc, să mai economisească gaze, nepăsându-le de poluarea Capitalei - ceea ce se traduce prin inconştienţă şi incompetenţă. Ambele sunt la fel de grave!”, acuză Firea.

Primarul Capitalei afirmă că cei doi miniştri, de la Mediu şi de la Energie ar trebui să fie retraşi din echipa guvernamentală.

„Bucureştenii nu vor uita prea curând acest accident ecologic provocat de CET Grozăveşti, în subordinea guvernului. Vinovaţii trebuie să plătească”, mai spune Firea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici