Reguli noi pentru companii: Trebuie să depună anual o informare privind acţionarii

  • Reguli noi pentru companii
  • Societăţile vor trebui să depună anual o nouă informare la ONRC
  • Informarea va trebui să includă acţionarii care deţin cel puţin 25% din acţiuni, dar şi la înmatriculare sau ori de cîte ori intervine o modificare
316 afișări
Imaginea articolului Reguli noi pentru companii: Trebuie să depună anual o informare privind acţionarii

Sursa FOTO: Hepta.ro

Nedepunerea de către reprezentantul legal a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale teritoriale şi de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălări Banilor, prin agenţi constatatori proprii.

Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul persoanei juridice nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii.

În cazul societăţilor înregistrate până la 21.07.2019, data intrării în vigoare a legii, termenul de depunere este de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la data de 21.07.2020.

Declaraţia privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune, prin grija reprezentantului legal, la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată societatea spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În anul 2020, persoanele juridice înmatriculate până la data întrării în vigoare a legii, supuse obligaţiei de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real vor depune o singură declaraţie, după aprobarea situaţiilor financiare anuale.

Cererile de înregistrare având ca obiect depunerea declaraţiilor de mai sus pot fi depuse la ghişeu, online sau prin corespondenţă, cu confirmare de primire. Cererea transmisă în formă electronică va avea încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică extinsă.

În cazul cererilor depuse online sau prin corespondenţă, se vor anexa declaraţiile privind beneficiarii reali, în formă autentică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici