Relansarea economică încetineşte în zona euro

Relansarea sectorului serviciilor din zona euro a încetinit în luna iunie, potrivit unui sondaj PMI efectuat de Markit, rezultat care sugerează încetinirea creşterii economice.

17 afișări
Imaginea articolului Relansarea economică încetineşte în zona euro

Relansarea economică încetineşte în zona euro (Imagine: Mediafax Foto)

Sectorul serviciilor, dominant pentru Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro, ar putea să fi trecut peste un punct maxim în iunie din punct de vedere al creşterii, potrivit sondajului Eurozone Services Purchasing Managers' Index (PMI) realizat de Markit.

Indicele calculat de Markit după intervievarea reprezentanţilor a circa 2.000 de companii din zona euro, de la bănci la hoteluri, a căzut la 55,5 în iunie, de la maximul ultimelor 33 de luni de 56,2 înregistrat în mai.

Deşi continuă să se plaseze peste nivelul 50, care departajează creşterea economică de contracţie, semnalele de slăbire a comenzilor noi, îndeosebi în Germania, ar putea indica încetinirea creşterii economice din zona euro în următoarele trimestre.

"Semnele de întrebare legate de sustenabilitatea acestei creşteri sunt ridicate de încetinirea observată în iunie în cazul fluxului de comenzi noi, condusă de scăderile din Germania şi Spania", avertizează economistul şef al Markit, Chris Williamson.

Acesta subliniază ca riscuri problemele din sectorul bancar, deficitele bugetare mari şi măsurile de austeritate tot mai des întâlnite şi mai dure, care deranjează mediul de afaceri şi consumatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici