Roche: Distribuitorii străini vor să cumpere medicamente din România pentru a le vinde în alte state

Firmele de distribuţie din alte state vor să cumpere medicamente din România, profitând de neactualizarea preţurilor în funcţie de evoluţia cursului valutar, produsele urmând să fie vândute în alte ţări, potrivit directorului general Roche România, Dan Zamonea.

117 afișări
Imaginea articolului Roche: Distribuitorii străini vor să cumpere medicamente din România pentru a le vinde în alte state

Roche: Distribuitorii străini vor să cumpere medicamente din România pentru a le vinde în alte state

"În acest moment piaţa de medicamente din România se confruntă cu riscul importului paralel. Mai exact, firme de distribuţie din afara ţării vin să cumpere medicamentele de la producătorii care sunt pe piaţa românească, pentru a le vinde în alte state, ca urmare a faptului că preţurile din România nu au fost actualizate", a explicat Zamonea.

Oficialul Roche România a mai spus că în ultima perioadă a primit cereri din partea unor distribuitori străini, fără a da mai multe amănunte.

"Nu le poţi spune «nu». România, fiind membră a Uniunii Europene, se supune normelor privind libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor", a explicat directorul general al Roche România.

El a adăugat că, dacă la 1 ianuarie vor fi actualizate preţurile, companiile de distribuţie străine nu vor mai fi la fel de interesate să cumpere medicamente din România.

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a îngheţat preţurile de decontare a medicamentelor, de 18 luni, la cursul valutar din aprilie 2007, de 3,32 lei pentru un euro şi 2,44 lei pe un dolar, deşi cursul de import este cu 15-20% mai mare.

La sfârşitul lui octombrie, lună în care distribuţia a fost sistată, s-a realizat o actualizare parţială a cursului de schimb, atât pentru euro, cât şi pentru celelelate valute. Astfel, cursul leu/euro a fost actualizat la 3,63 lei/euro (cursul de vamă în perioada 1-14 octombrie 2008).

Modificarea preţurilor la medicamente a vizat numai produsele compensate şi gratuite, preţurile la medicamentele româneşti şi la cele din import, care sunt în CANAMED (Catalogul Naţional al preţurilor Medicamentelor - n.r.), dar nu sunt pe lista de compensate şi gratuite nu au fost modificate.

Rata de referinţă publicată vineri de Banca Naţională a României a fost de 3,7794 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici