Roibu: Privatizarea Oltchim poate fi păguboasă pentru stat

Privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) ar putea fi păguboasă pentru stat, din cauza discrepanţei uriaşe dintre activele companiei şi valoarea capitalului social, apreciază directorul general al combinatului chimic, Constantin Roibu.

7 afișări

"În acest moment, discrepanţa uriaşă dintre activele totale şi valoarea capitalului social comportă riscul unei privatizări păguboase pentru statul roman. Ar fi păcat ca eforturile susţinute de autorităţile locale şi naţionale întreprinse în toţi aceşti ani pentru a menţine în funcţiune ultimul combinat petrochimic din România să nu fie fructificate la maxim, în beneficiul României", a afirmat Roibu într-o declaraţie de presă.

Oltchim are un capital social de 34 milioane de lei şi active de 1,3 miliarde lei.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va privatiza Oltchim şi alte societăţi până la mijlocul anului 2012.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei, a anunţat marţi că procedurile pentru privatizarea Oltchim au început şi vor fi finalizate în primul semestru din 2012.

Roibu a arătat că succesul trecerii combinatului în proprietate privată necesită aprobarea de către Comisia Europeană a conversiei în acţiuni a unei datorii Oltchim către stat, în valoare de 538 milioane lei.

Comisia Europeană a declanşat două investigaţii în privinţa măsurilor de ajutor în favoarea Oltchim, respectiv conversia în acţiuni a datoriei şi o garanţie de stat care să acopere 80% dintr-un împrumut comercial de 424 milioane euro.

"Sper că privatizarea Oltchim va fi un succes cel puţin la fel de mare cum a fost privatizarea BCR. Pentru aceasta, Oltchim are nevoie, pe de o parte, de rezolvarea favorabilă a dosarului de la Comisia Europeană şi, pe de altă parte, de continuarea modernizării şi retehnologizării, aşa cum a fost decisă la nivel guvernamental", a mai spus Roibu.

Ministerul Economiei deţine 54,79% din capitalul combinatului chimic.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligaţiile de plată de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a înregistrat în intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Combinatul a fost inclus pe lista celor 20 de societăţi de stat care vor fi monitorizate în noul acord pe doi ani care va fi încheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici