România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere din UE la preţul locuinţelor

România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere din UE a preţurilor locuinţelor faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, de 4,3%, în timp ce, raportat la perioada ianuarie-martie din 2012, preţurile au scăzut cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat.

365 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere din UE la preţul locuinţelor

România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere din UE la preţul locuinţelor (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi de Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene, cele mai mari creşteri trimestriale ale preţurilor locuinţelor au fost înregistrate în:

  • România (4,3%)
  • Estonia (3,1%)
  • Letonia şi Slovacia (2,3% fiecare)

Cele mai abrupte scăderi în:

  • Spania (-5,1%)
  • Cipru (-4,8%)
  • Ungaria (-3,3%)
  • Portugalia (-3,2%)

Indicele preţurilor locuinţelor se referă la evoluţia preţurilor tuturor tipurilor de proprietăţi rezidenţiale cumpărate de gospodării, indiferent de vechime, destinaţie şi proprietarii anteriori.

Raportat la trimestrul anterior, preţurile locuinţelor din România au crescut în primele trei luni din acest an cu 4,3%, după scăderi de 0,6%, 4,2%, respectiv 0,1% în trimestrele anterioare.

La nivelul UE, preţurile locuinţelor au crescut cu 0,4% în perioada analizată, după o scădere de 0,8% în ultimele trei luni din 2012. În zona euro a fost înregistrată o scădere de 1%, de două ori mai puternică faţă de declinul consemnat în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Faţă de primul trimestru din 2012, preţurile locuinţelor au scăzut în România cu 0,8%, declin mai temperat faţă de trimestrele anterioare - 8,9%, 5,6%, respectiv 1,3%.

În UE, preţurile locuinţelor au variat pozitiv în perioada de 12 luni analizată, cu 0,8%, după o creştere de 1,1% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2011. În zona euro a fost înregistrat un declin de 2,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici