România, în plin proces de digitalizare: acces la date pentru toate instituţiile statului cu un singur cont

  • România are un buget propus pentru digitalizare de 9 miliarde de euro
  • Se doreşte colaborarea cu INS pentru analizarea datelor
  • De pe ultimele poziţii, România va ajunge la jumătatea clasamentului
2080 afișări
Imaginea articolului România, în plin proces de digitalizare: acces la date pentru toate instituţiile statului cu un singur cont

FOTO: Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea (s) şi preşedintele Consiliului Director al Code4Romania, Bogdan Ivanel (d)

România este în plin proces de digitalizare. Cetăţenii ar putea avea acces la date pentru toate instituţiile statului cu un singur cont. Acesta se va putea realiza cu tehnologia NFC a telefonului şi cu noile cărţi de identitate electronice. Documentele vor fi implementate în luna august a acestui an.

Octavian Oprea este preşedinte la Autoritatea pentru Digitalizarea României. Acesta informează că pentru analizarea rezultatelor de transformare şi digitalizare trebuie să avem rezultate statistice reale. Compararea cu alte state se poate face cu ajutorul Institutului Naţional de Statistică.

„În acest moment suntem în proces de a semna un parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică. Dacă am vorbi din punct de vedere statistic, din păcate, România la nivel european se află pe penultimul loc. Sistemele informatice care au fost dezvoltate şi gândite, chiar dacă au fost insular dezvoltate, au şi permit interconectarea în momentul de faţă. Odată puse la punct aceste interfeţe, practic sistemele ar putea comunica între ele”, spune Octavian Oprea.

Pentru următorii 6-7 ani, ţara noastră beneficiază de 9 miliarde de euro pentru a pune la punct digitalizarea instituţiilor statului.

„Dacă România va face absorbţie totală a acestor 9 miliarde de euro, România va sări cu mult peste jumătatea clasamentului DSI. Lucrăm îndeaproape la acest draft de lege, considerăm că în viitorul apropiat, poate într-o lună, acest draft de lege va porni în consultare publică. Gândim acest sistem în aşa fel încât cetăţeanul să poată observa ce instituţie i-a accesat datele şi cu ce scop”, adaugă Octavian Oprea.

Din păcate, documentele nu vor putea fi pur electronice până în momentul în care toate instituţiile nu vor lucra în format electronic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici