România, mai puţin riscantă decât Portugalia, Irlanda, Islanda, Croaţia, Slovenia sau emiratele Bahrain şi Dubai

România a coborât în primul trimestru cinci locuri în topul ţărilor cu cele mai riscante datorii, până pe poziţia 21, şi se plasează mai bine decât Spania, Italia sau Ungaria, după ce costul asigurării datoriei de stat împotriva riscului de neplată a scăzut puternic, potrivit datelor CMA.

519 afișări
Imaginea articolului România, mai puţin riscantă decât Portugalia, Irlanda, Islanda, Croaţia, Slovenia sau emiratele Bahrain şi Dubai

România, mai puţin riscantă decât Portugalia, Irlanda, Islanda, Croaţia, Slovenia sau emiratele Bahrain şi Dubai (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, România este considerată mai puţin riscantă decât Portugalia, Irlanda, Islanda, Croaţia, Slovenia sau emiratele Bahrain şi Dubai. Prima poziţie în top semnifică riscul cel mai ridicat de intrare în incapacitate de plată în următorii 5 ani.

Costul asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată, exprimat prin contracte de tip credit-default swap (CDS) la cinci ani, a scăzut la 314,2 puncte de bază (3,142 puncte procentuale) în primul trimestru, faţă de aproximativ 445 puncte de bază (4,45 puncte procentuale) în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Variaţia cotaţiei implică scăderea costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenţa la cinci ani, de la 445.000 de dolari la 314.200 dolari.

CDS-ul statului influenţează dobânzile cerute de investitorii străini pentru a împrumuta guvernul, cât şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

Cel mai redus CDS pe datoriile României a fost înregistrat în luna aprilie a anului trecut, la 212 puncte de bază (2,12 puncte procentuale), potrivit datelor furnizate de compania britanică CMA la solicitarea MEDIAFAX.

Indicele probabilităţii cumulative de default a României, calculat de CMA, a coborât în primul trimestru de la 27% la 20%, se arată în raport.

Indicele este determinat în funcţie de nivelul CDS şi estimările CMA privind gradul de recuperare a datoriilor în eventualitatea intrării în incapacitate de plată, reflectând şansa ca un stat să nu îşi poată onora obligaţiile de plată într-un orizont de 5 ani, inclusiv posibilitatea restructurării datoriilor.

Percepută în ultimii doi ani drept cel mai riscant debitor din lume, Grecia a părăsit topul în primul trimestru al acestui an după ce a restructurat datoriile, măsură considerată default.

Cipru a luat locul Greciei la vârful clasamentului, cu un CDS la 5 ani de 11,59 puncte procentuale şi o probabilitate de default de 63,7%.

Pe poziţia a doua este Portugalia, cu un CDS de 11,35 puncte, urmată de Pakistan (8,29 puncte) şi Argentina (8,12 puncte).

Ungaria ocupă poziţia a noua, cu un CDS de 5,44 puncte procentuale şi o probabilitate cumulativă de default de 32,2%, urmată de Spania (4,3 puncte, 32,1%), şi Italia (3,9 puncte, 29,7%).

România este încadrată în top de Slovenia şi Belgia, deşi CDS-ul statului belgian este mult mai redus, de 2,3 puncte.

Bulgaria este pe locul 23, cu un CDS de 2,62 puncte procentuale şi o probabilitate de default de 17,3%, mai mică decât cea a Belgiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici