România şi alte 4 state din regiune cer FMI devansarea tranşelor sau majorarea împrumuturilor

Cel puţin 10 state din Europa de Est discută cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe marginea unor pachete de finanţare externă, România, Ucraina, Serbia, Belarus şi Letonia dorind devansarea tranşelor sau majorarea fondurilor împrumutate, potrivit ziarului german Handelsblatt.

25 afișări
Imaginea articolului România şi alte 4 state din regiune cer FMI devansarea tranşelor sau majorarea împrumuturilor

România şi alte 4 state din regiune cer FMI devansarea tranşelor sau majorarea împrumuturilor (Montaj foto)

Publicaţia citează surse apropiate FMI, care susţin că şefii instituţiei sprijină aceste noi acorduri, în contextul impactului crizei financiare în regiune.

Potrivit Handlesblatt, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia se numără printre statele care au cerut ajutorul Fondului, iar Ucraina, Serbia, România, Belarus şi Letonia doresc să încaseze mai rapid tranşele sau să obţină majorarea împrumuturilor deja aprobate.

Guvernul Ungariei nu a decis până în prezent dacă are nevoie de majorarea fondurilor, notează ziarul german.

"O decizie privind solicitările va fi luată cât de curând", a declarat una dintre sursele citate pentru Handelsblatt, precizând că deciziile privind plăţile către statele care au obţinut deja acorduri sunt luate în termen de o săptămână de la transmiterea solicitării.

Ungaria a încheiat, de asemenea, acorduri cu FMI şi UE pentru un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, iar Ucraina a obţinut un împrumut de 16,5 miliarde de dolari.

Autorităţile române au încheiat, în luna martie, un acord cu FMI pentru un program de finanţare externă susţinut cu fonduri de la Fond, UE, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acordul a primit avizul Consiliului Executiv al FMI şi Consiliului miniştrilor de Finanţe ai statelor membre UE în luna mai.

Pachetul de finanţare obţinut de România de la cele cinci foruri internaţionale se ridică la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, cinci de la CE, un miliard de la BM şi un miliard de euro de la BERD/BEI.

Prima tranşă a împrumutului de la FMI, echivalentul a cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat după aprobarea acordului în Boardul Executiv al Fondului şi a intrat în rezervele BNR.

Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde şi, respectiv, 1,409 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST) ar urma să intre în rezerva BNR în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI.

Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anunţului privind ajungerea la un acord pentru un împrumut stand-by), pe care România le va primi conform înţelegerrii cu FMI, în 2010, în rezerva BNR vor intra patru tranşe, în martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) şi decembrie (769 milioane DST).

Ultima tranşă din împrumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programată pentru martie 2011.

DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,54 dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici