România trebuie să închidă până în 2015 peste 40 de centrale pe cărbune

România este statul UE care trebuie să închidă cele mai multe centrale electrice pe cărbune până în 2015, respectiv 41 de unităţi, sau 22% din capacitatea totală de producţie, pentru a respecta reglementările comunitare privind poluarea, potrivit Comisiei Europene (CE).

26 afișări
Imaginea articolului România trebuie să închidă până în 2015 peste 40 de centrale pe cărbune

România trebuie să închidă până în 2015 peste 40 de centrale pe cărbune (Imagine: Mediafax Foto)

Majoritatea celor 41 de centrale au capacităţi reduse.

Un număr de 17 state membre intenţionează să închidă 205 centrale electrice, printre cele mai afectate fiind Polonia, Franţa, Marea Britanie sau Spania, potrivit unui raport al CE.

Polonia, care foloseşte cărbune pentru a produce 95% din energia electrică, va renunţa la 37 de unităţi, circa 32% din capacitate, în timp ce Marea Britanie vizează închiderea a 13 centrale, 15% din capacitate.

CE a adoptat în 2001 măsuri pentru a reduce emisiile de oxizi de nitrogen şi dioxid de sulf, care determină creşterea acidităţii apelor şi solului, afectând populaţia.

Implementarea normelor privind poluarea în domeniu ar conduce la prevenirea a 13.000 de decese premature anuale, consideră executivul european.

Reglementarea a întâmpinat rezistenţă din partea statelor membre afectate, care susţin că închiderea unui număr mare de centrale le va cauza un deficit semnificativ al producţiei de energie electrică.

Subiectul urmează să fie dezbătut la reuniunea miniştrilor mediului de pe 2 martie la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici