Românii au cheltuit 40 de milioane de euro pentru a petrece Revelionul în ţară şi străinătate

Aproximativ 155.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în creştere cu 7% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei. În străinătate au călătorit, prin intermediul agenţiilor de turism, aproape 10.000 de români.

428 afișări
Imaginea articolului Românii au cheltuit 40 de milioane de euro pentru a petrece Revelionul în ţară şi străinătate

Românii au cheltuit 40 de milioane de euro pentru a petrece Revelionul în ţară şi străinătate (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Aproximativ 155.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în creştere cu 7% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei, cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent. În străinătate au călătorit, prin intermediul agenţiilor de turism, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR).

Aceştia au cheltuit în afara ţării, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare faţă cea din anul anterior.

Chiar dacă sfârşitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice şi sociale atât pe plan intern, cât şi extern, acestea nu i-au mai afectat pe turiştii români la fel ca în anii anteriori, ceea ce a determinat creşterea circulaţiei turistice în preajma sărbătorilor de iarnă.

În această perioadă s-a menţinut preferinţa turiştilor pentru destinaţiile din România, tendinţă care se va păstra pe tot parcursul anului 2017, pe fondul conjuncturii politice internaţionale şi a siguranţei pe care o oferă ţara noastră ca destinaţie de vacanţă.

Ca de obicei, destinaţiile cu tradiţie au fost arhipline, înregistrându-se la nivel naţional o creştere a numărului de turişti cu 7% faţă de anul trecut. Peste 29.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, în creştere de 3,5%, fata de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat şi în Delta Dunării, dar nu şi pe litoral.

În continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 55.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea la pensiuni, cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

Creşteri s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 38.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 35.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 16% faţă de anul anterior.

În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut faţă de anul anterior cu o medie de 6%. Astfel, românii au cheltuit peste 154 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în crestere cu 8% faţă de anul anterior.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Cei care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au optat între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 10.000 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a crescut cu aproximativ 22% faţă de anul 2016, aceştia cheltuind cu 23% mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia, Slovenia şi Bulgaria.

Se menţine, în schimb, un interes scăzut pentru destinaţii tip city-break, precum şi dispariţia solicitărilor pentru ţările din zona Orientului apropiat si mijlociu, compensate de creşterea interesului pentru destinaţii îndepărtate. Au apărut destinaţii noi de Revelion în preferinţele turiştilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius şi Thailanda.

Pe finalul acestui an s-a menţinut trendul organizarii pe cont propriu a vacanţelor, astfel numărul turiştilor romani care îşi cumpăra servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creştere. Aceştia rezervă în special bilete de avion şi cazări în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, specifice perioadei.

Evenimentele pe plan intern, cât şi extern, nu au influenţat semnificativ dorinţa românilor de a călători în această perioadă, ceea ce a condus la o uşoară creştere a numărului de turişti faţă de anul trecut. Vremea rece, normală pentru această perioadă, a crescut cererea pentru destinaţiile de schi interne şi externe.

Turiştii au devenit din ce în ce mai conştienţi că siguranţa călătoriei este cel mai important aspect, ceea ce i-a determinat pe cei mai mulţi să fie mai precauţi în alegerea locaţiei pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

Datele incluse în acest comunicat sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, a estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism şi au fost analizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc. şi de Organizaţia de Marketing Turistic din România.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici