Romgaz a ars gazul în pagubă: profitul net consolidat pe primele 6 luni, în scădere

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz a înregistrat în primele şase luni din 2023 un profit net consolidat de 1,68 miliarde lei, în scădere cu 2,34%, în condiţiile în care veniturile s-au diminuat cu 32,6%, la 5,1 miliarde lei, potrivit raportului financiar publicat vineri.

250 afișări
Imaginea articolului Romgaz a ars gazul în pagubă: profitul net consolidat pe primele 6 luni, în scădere

Romgaz a ars gazul în pagubă: profitul net consolidat pe primele 6 luni, în scădere

Scăderea veniturilor a fost determinată de diminuarea cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale cu 36%, cantitatea livrată fiind cu 5,5% mai mică decât în SI 2022, în condiţiile în care compania a avut obligaţia impusa de OUG nr.27/2022 să vândă cea mai mare parte a producţiei la preţ reglementat de 150 lei/MWh.

Cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare, Romgaz fiind nevoită să vândă aproape toată energia electrică produsă la preţul de 450 lei/MWh, conform prevederilor OUG nr.27/2022, se mai arată în raport.

Cheltuielile totale au scăzut în SI 2023 cu 61%, la 2,1 miliarde lei, în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale şi a cheltuielilor cu redevenţa.

Consumul de gaze naturale la nivel naţional în primele 6 luni ale anului 2023 a înregistrat o scădere faţă de perioada similară a anului anterior de aproximativ 12%, iar livrările Romgaz au scăzut cu 5,7%.

Producţia de gaze naturale a fost de 2.383,3 mil.mc, ceea ce înseamnă un declin de 5,2%.

Productia de energie electrică a Romgaz a fost de 497,579 GWh, fiind cu 8,64% sub nivelul din S1 2022.

Romgaz are o capitalizare de 15,2 mld.lei la BVB, iar acţiunile SNG se tranzacţionează în creştere cu 5% de la începutul anului, pe un rulaj de 383 de milioane de lei, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
romgaz,
profit,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici