S&P a redus ratingul BCR de la "BBB -" la "BB+", cu perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul pe termen lung al Băncii Comerciale Române (BCR) de la "BBB -" la "BB +", perspectiva continuând să fie negativă, ca urmare a scăderii calificativelor acordate României, din cauza riscurilor pentru economia reală.

43 afișări
Imaginea articolului S&P a redus ratingul BCR de la "BBB -" la "BB+", cu perspectivă negativă

S&P a redus ratingul BCR de la "BBB -" la "BB+", cu perspectivă negativă

"Perspectiva BCR o reflectă pe cea a statului, precum şi majorarea temerilor legate de impactul mediul operaţional dificil din România, care ar putea exercita noi presiuni în sensul scăderii asupra ratingurilor băncii", a afirmat analistul S&P Magar Kouyoumdjian, citat într-un comunicat al agenţiei de rating.

Fiind cea mai mare bancă din România, performanţa şi indicatorii fundamentali ai BCR sunt foarte corelaţi cu ratingul de ţară prin rolul instituţiei de finanţator important pentru economia locală şi titlurile guvernamentale deţinute, consideră Kouyoumdjian.

Ratingurile BCR reflectă importanţa strategică a băncii pentru banca-mamă, Erste Group Bank, şi deci angajamentul grupului austriac, precum şi poziţia dominantă ocupată pe piaţa financiară românească, lichiditatea bună şi îmbunătăţirea profitabilităţii de bază, menţionează agenţia internaţională.

Calificativele băncii rămân constrânse de nivelul relativ ridicat al creditelor îndoielnice, de intensificarea concurenţei, în special din partea grupului străine, de presiunile asupra marjelor, precum şi de riscurile economice şi industriale ridicate din sectorul bancar românesc, se mai spune în comunicatul S&P.

Capacitatea Erste Bank de a oferi sprijin puternic în viitor ar putea fi afectată de creşterea stresului macroeconomic cu care se confruntă Europa Centrală şi de Est, iar S&P ar putea ţine cont de acest lucru în viitor.

"Dimpotrivă, dacă mediul operaţional din România se va îmbunătăţi, am putea lua în considerare o acţiune pozitivă asupra ratingului", potrivit comunicatului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici