S&P a redus ratingul României, la "BB+", cu perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă".

49 afișări
Imaginea articolului S&P a redus ratingul României, la "BB+", cu perspectivă negativă

S&P a redus ratingul României, la "BB+", cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, specialiştii Standard&Poor's au confirmat ratingul pe termen scurt pentru moneda naţională la "A-3", iar gradul de Transfer şi Convertibilitate (Transfer & Convertibility) a fost coborât la "BBB+", de la "A-".

Agenţia a menţinut perspectiva "Negativă" pentru cele două ratinguri, indicând o accentuare a riscurilor pentru România, se arată într-un comunicat al Standard&Poor's.

"Scăderea ratingului reflectă riscurile în creştere pentru economia reală a României, ca urmare a vulnerabilităţii ridicate a sectorului privat şi a dependenţei de sursele de finanţare externe, tot mai nesigure", a declarat analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik.

În absenţa unor măsuri semnificative ale autorităţilor pentru combaterea problemelor, economia României s-a supraîncălzit, iar gradul de îndatorare a crescut, susţinut de avansul creditului neguvernamental, care a atins 50,5% în septembrie, pentru ultimele 12 luni.

"Autorităţile nu s-au ocupat de aceste provocări economice, atenţia transferându-se către alegerile generale care urmează", se menţionează în comunicat.

Creşterea rapidă a cererii interne a determinat presiuni pentru majorarea salariilor şi a agravat deficitul de cont curent, de 14% din Produsul Intern Brut în 2007.

Perspectiva "Negativă" pentru România reflectă posibilitatea unei noi reduceri a ratingului, în cazul în care condiţiile de pe piaţa financiară internaţională se înrăutăţesc şi afectează grav creşterea economică.

"România este vulnerabilă la un scenariu de oprire bruscă a intrărilor de capital, care ar necesita o ajustare drastică a economiei şi ar cauza o deteriorare a balanţei de plăţi a guvernului", a adăugat Mrsnik .

Printre avantajele României, care ar putea stopa majorarea deficitului şi a datoriei guvernamentale, ar putea fi o politică mai coerentă şi o guvernare mai bună după alegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici