S&P: Datoria publică a României va creşte în continuare rapid

Datoria publică a României a crescut rapid în ultimii doi ani şi va continua să urce, de la 27,4% din PIB în acest an la 32,5% în 2011, din cauza performanţei bugetare slabe, anticipează analiştii agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's.

19 afișări
Imaginea articolului S&P: Datoria publică a României va creşte în continuare rapid

S&P: Datoria publică a României va creşte în continuare rapid (Imagine: Mediafax Foto)

Datoria publică a crescut de la de la nivelul relativ redus de 13,3% din PIB înregistrat în 2008 la 21,8% din PIB anul trecut.

"Nivelul pe care îl anticipăm pentru datoria publică în acest an, de 27,4% din PIB, este sub nivelul din alte state precum Croaţia (36,3%), Serbia (35,5%) şi Ungaria (80,4%), dar depăşeşte rata din Bulgaria (16%). Totuşi, performanţa bugetară slabă implică, în opinia noastră, că datoria va continua să crească şi va atinge probabil nivelul de 32,5% din PIB până la finele anului 2011", se arată într-un raport al S&P.

În plus, analiştii S&P menţionează că avansul rapid al gradului de îndatorare a sectorului privat din România face posibilă apariţia unei "poveri fiscale" pentru Guvern, dacă va fi forţat să ajute o instituţie financiară cu probleme.

S&P previzionează că datoria publică va continua să crească până la 36,6% din PIB în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici