S&P pune sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul fondului de urgenţă al zonei euro

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a pus sub supraveghere, marţi, pentru o eventuală retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF), după ce a luat luni o decizie similară pentru 15 state din zona euro.

385 afișări
Imaginea articolului S&P pune sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul fondului de urgenţă al zonei euro

S&P pune sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul fondului de urgenţă al zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicaţii negative, şase au calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenţă al uniunii monetare, potrivit cotidianului Wall Street Journal. Cele 17 ţări membre ale zonei euro garantează obligaţiile FESF, care obţine prin emisiuni de obligaţiuni pe pieţele financiare fonduri pentru a ajuta statele cu probleme.

Cele şase ţări cu rating maxim sunt Germania, Franţa, Austria, Olanda, Luxemburg şi Finlanda. Dintre cele 17 state membre ale zonei euro, avertismentul S&P de luni nu a inclus Grecia şi Cipru. Grecia se află de peste un an în categoria "junk", în timp ce pentru Cipru S&P a anunţat anterior o evaluare pentru o posibilă retrogradare.

Agenţia ar putea revizui în scădere ratingul FESF cu una sau două trepte, în funcţie de rezultatul evaluării pentru statele zonei euro.

Plasarea sub supraveghere, cu implicaţii negative, implică o posibilitate de cel puţin 50% pentru o retrogradare pe termen scurt. S&P se aşteaptă să ia o decizie într-un termen de 90 de zile, după evaluările pentru ţările care garantează fondul.

Aproximativ jumătate din resursele financiare ale FESF, de 440 miliarde de euro, au fost consumate deja prin programele de ajutor financiar extern pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici