S&P: România are o capacitate ridicată de reacţie la şocuri

România ocupă primul loc într-un top format din ţările UE şi alte trei state în funcţie de capacitatea de reacţie rapidă şi eficientă a autorităţilor la şocuri economice, însă rezultatul este mai degrabă nefavorabil, întrucât reflectă un sistem fiscal defectuos, potrivit Standard&Poor's (S&P).

23 afișări
Imaginea articolului S&P: România are o capacitate ridicată de reacţie la şocuri

S&P: România are o capacitate ridicată de reacţie la şocuri (Imagine: Mediafax Foto)

România are un potenţial substanţial de creştere a veniturilor, fără majorări ale taxelor, se arată într-un raport al S&P asupra studiului "Indicele de Flexibilitate Fiscală 2008".

"Poziţia de top a României în Indicele de Flexibilitate Fiscală este, de fapt, un fel de coroană de spini, deoarece reflectă o administrare defectuasă a taxelor şi un set de bază de taxe alunecos", a declarat analistul S&P Eileen Zhang.

Clasamentul cuprinde 30 de state, respectiv cele 27 de ţări membre UE, Norvegia, Islanda şi Elveţia.

Rezultatele studiului relevă că economiile mici în funcţie de PIB domină clasamentul, în timp ce statele nordice şi membrii vechi ai UE ocupă ultimele locuri în funcţie de capacitatea guvernelor de a reacţiona rapid şi eficient în urma şocurilor economice.

"La polul opus al scalei flexibilităţii, guvernele Europei continentale se regăsesc printre cele mai constrânse. Dintre cele 30 de state analizate, Belgia este pe ultima poziţie, precedată de Austria, Germania, Suedia, Danemarca şi Italia, în timp Norvegia, Finlanda şi Franţa nu stau mult mai bine", a adăugat Zhang.

România şi Bulgaria au fost incluse pentru prima dată în indice în ediţia 2008 a studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici