Salariile din România ating sau chiar depăşesc nivelul din Germania

Salariile de pe piaţa româneacă, în anumite domenii, au ajuns la acelaşi nivel sau chiar îl depăşesc pe cel din Germania, în condiţiile în care productivitatea muncii din România este sub nivelul companiilor germane, apreciază reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

8 afișări
Imaginea articolului Salariile din România ating sau chiar depăşesc nivelul din Germania

Salariile din România ating sau chiar depăşesc nivelul din Germania

"În domenii de vârf, salariile sunt aceleaşi ca în Germania sau chiar mai mari. Această situaţie se constată la directorii financiari, la inginerii constructori, arhitecţi, la managerii din domeniul IT. Problema este că productivitatea din România nu se compară cu cea din Germania. Pentru salariul primit prestaţia unui angajat german este mult mai mare", a declarat, marţi, la o întâlnire cu investitorii germani organizată de Ziarul Financiar, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Radu Merica.

La rândul său, directorul executiv al E.On Moldova, Guenther Schubert, a declarat că, în acest an, creşterea salariilor a fost de 20%, nivel care nu corespunde însă cu dezvoltarea productivităţii.

"Evoluţia salariilor trebuie să aibă loc în concordanţă cu productivitatea. Creşterea din acest an a fost determinată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, respectiv de lipsă a personalului calificat, şi nu de evoluţia productivităţii. Dacă se va perpetua această situaţie, companiile vor avea o problemă, deoarece va exista o presiune asupra lor şi vor fi nevoite să se despartă de unii colaboratori", a spus Schubert.

El a adăugat că majorarea salariilor nu poate continua dacă nu se face în paralel cu creşterea productivităţii.

Referitor la lipsa forţei de muncă calificată, reprezentantul distribuitorului de energie electrică a precizat că este dificil să găsească personal în Bucureşti, în special în domeniul IT şi financiar.

Reprezentanţii oamenilor de afaceri germani au recomandat Guvernului să pună accent mai ales pe pregătirea vocaţională a angajaţilor şi mai puţin pe cea academică şi, de asemenea, reconversia profesională a muncitorilor din agricultură în alte specializări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici