Video Secretar de stat Ministerul Economiei: Trebuie ruptă pisica şi separat politicul de companiile de stat

Influenţa politicului în conducerea companiilor de stat trebuie eliminată printr-o decizie politică, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, referindu-se la selectarea de manageri privaţi la o serie de societăţi.

834 afișări

"Există discuţii foarte serioase la nivelul Guvernului pe tema managementului privat. Trebuie ruptă pisica într-o zi şi separat politicul de companiile de stat. (...) Este o decizie politică", a afirmat Borbely la conferinţa MEDIAFAX Talks About Energy.

El a adăugat că aceste portofolii vor putea fi ocupate atât de manageri străini, cât şi români, iar selectarea acestora va fi făcută pe baza legislaţiei, iar, dacă "se poate", aceştia să fie dintre cei mai buni.

Borbely nu a prezentat o listă cu societăţile de stat la care autorităţile intenţionează să numească management privat, adăugînd că "în scurt timp" Ministerul Economiei va transmite Executivului o listă "într-o primă lectură".

"În scut timp vom da Guvernului variantele din care trebuie să alegem, cu criterii de selectare a managerilor privaţi. (...) Va fi o listă foarte bine definită, în scurt o vom face publică, după ce va fi aprobată de Guvern. Acest subiect este o prioritate pentru Guvern", a continuat Borbely.

Şeful Direcţiei de energie din Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri (MECMA), Alexandru Săndulescu, a afirmat săptămâna trecută că Banca Mondială a sugerat autorităţilor să angajeze firme de head hunting, care să stabilească liste cu potenţiale persoane pentru funcţii de conducere pe criterii profesionale, iar primele companii din sectorul energetic deţinute de stat vor avea management privat până la finele anului.

Borbely a precizat că Ministerul Economiei va lua în considerare recomandarea Băncii Mondiale, dar decizia aparţine Guvernului.

"Vom lua în considerare recomandarea Băncii Mondiale în privinţa firmei de head hunting, dar decizia este a Guvernului", a spus secretarul de stat.

El a adăugat că unul dintre motivele pentru care Guvernul a luat decizia numirii de management privat la societăţile de stat a fost necesarul mare de investiţii în sectorul energetic.

"Aproximativ 70% dintre investitorii străini care vin aici sunt interesaţi de sectorul energetic, unele vor să cumpere companii româneşti. Avem nevoie de sume foarte mari pe termen scurt şi mediu, iar acesta este unul dintre moivele pentru care Guvernul a luat decizia de a demara procedurile de selectare a managementului privat", a spus Borbely.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat săptămâna trecută că două dintre companiile din portofoliul instituţiei, una profitabilă şi cealaltă pe pierderi, vor avea management privat până în luna iulie.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara în urmă cu trei săptămâni că un număr de 30-40 de companii cu capital de stat, cele mai mari, vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului.

"De asemenea, atât Banca Mondială, cât şi sectorul privat reproşează de multe ori Guvernului că implicarea politiciului este mai mare decât se doreşte în companiile de stat. Niciodată Banca Mondială nu ne spune ce trebuie să facem. Ne indică direcţia, iar recomandarea Fondului Monetar Internaţional este ca implicarea statului să fie cât mai redusă, de aici ideea de management privat", a mai spus Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici