Şefii băncilor comerciale vor discuta despre proiectul BNR privind creditele

Conducerile instituţiilor de credit membre ale Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) vor avea, vineri, o întâlnire unde vor discuta pe tema proiectului de regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice.

25 afișări
Imaginea articolului Şefii băncilor comerciale vor discuta despre proiectul BNR privind creditele

Şefii băncilor comerciale vor discuta despre proiectul BNR privind creditele (Imagine: Mediafax Foto)

Fiecare bancă îşi va prezenta, până miercuri, poziţia în legătură cu proiectul de regulament al băncii centrale, iar vineri va avea loc o întâlnire a top managementului instituţiilor de credit din ARB şi a unor experţi în domeniul bancar, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Volksbank România, Gerald Schreiner.

Proiectul de regulament trebuie să includă o separare clară între băncile agresive pe segmentul creditelor de consum şi cele conservatoare, cu o politică de risc prudenţială, potrivit Volksbank România.

"Nu va fi o problemă pentru noi să implementăm regulamentul BNR, întrucât am făcut şi până acum analize de tip stress test, fiind incluse în produsele noastre, însă ar trebui să se facă o separare clară între băncile conservatoare, cu un portofoliu redus de credite de consum, şi băncile agresive pe acest segment", a afirmat, marţi, vicepreşedintele Volksbank pentru risc şi retail, Herwig Burgstaller.

Creditele de consum negarantate reprezintă circa 5% din portofoliul împrumuturilor băncii pentru segmentul de retail, restul fiind credite imobiliare şi împrumuturi de nevoi personale garantate.

Burgstaller a spus că proiectul de regulament, publicat săptămâna trecută de BNR, nu prevede nicio diferenţiere între bănci în funcţie de strategia de risc a fiecăreia. "Dacă portofoliul nostru ar avea o evoluţie negativă, aş înţelege ca BNR să intervină, însă din moment ce banca este foarte atentă la riscuri, nu văd necesitatea acestor impuneri", a afirmat preşedintele băncii, Gerald Schreiner.

Potrivit proiectului de regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administraţia financiară în anul anterior şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent. Peste 99% din clienţii Volksbank înregistrează venituri din salarii, care nu fluctuează prea mult, potrivit lui Schreiner.

El a adăugat că regulamentul băncii centrale este unul birocratic, care "apasă pe umerii băncilor" şi consideră că instituţiile de credit ar trebui să fie privite individual de BNR.

Banca Naţională a României a prelungit cu 15 zile, până la 31 iulie, termenul de consultare publică asupra proiectului de regulament privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice, după ce mai mulţi bancheri comerciali au solicitat extinderea perioadei.

Documentul a fost publicat de banca centrală în data de 8 iulie, iar termenul de transmitere a comentariilor şi observaţiilor a fost stabilit, iniţial, pentru 16 iulie.

Conform proiectului, băncile vor fi obligate, printre altele, să realizeze pentru fiecare potenţial client analize de tip stress test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile, pe baza informaţiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluării, utilizând cea mai ridicată rată a dobânzii, după caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei naţionale, inclusiv în cazul creditelor indexate, şi cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de împrumutător în respectiva perioadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici