Şeful BCE nu vede necesară reducerea urgentă a dobânzii, aflată la un minim record de 0,25%

Banca Centrală Europeană (BCE) nu consideră necesară reducerea de urgenţă a dobânzii de politică monetară a zonei euro, aflată deja la minimul record de 0,25%, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, adăugând că nu vede semne de deflaţie în uniunea monetară.

161 afișări
Imaginea articolului Şeful BCE nu vede necesară reducerea urgentă a dobânzii, aflată la un minim record de 0,25%

Şeful BCE nu vede necesară reducerea urgentă a dobânzii, aflată la un minim record de 0,25% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Criza din zona euro nu a fost încă depăşită, dar există multe semne încurajatoare, precum recuperarea economică din unele ţări, atenuarea dezechilibrelor comerciale şi a deficitelor bugetare, a spus Draghi într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel.

"E mai mult decât ne aşteptam anul trecut", a afirmat Draghi.

Întrebat depre noi reduceri ale ratei cheie după ce BCE a scăzut dobânda de la 0,5% la 0,25% în noiembrie, Draghi a afirmat că "în acest moment, nu vedem nevoia unor acţiuni urgente".

De asemenea, şeful băncii europene a declarat că nu este "normal sau sănătos" ca dobânzile reale, excluzând impactul inflaţiei, să fie negative pentru deponenţi.

"În unele ţări sunt negative, în altele pozitive - chiar şi prea ridicate. Suntem foarte conştienţi de riscurile acestei fragmentări", a spus el.

În noiembrie, ratele anuale de inflaţie au variat de la o scădere a preţurilor de 2,9% în Grecia la un avans de 1,6% în Germania, arată date ale Uniunii Europene.

Riscurile unor bule speculative, de exemplu pe unele pieţe imobiliare din Europa, sau cele ale scăderii preţurilor sunt limitate, a adăugat preşedintele BCE.

"Nu vedem deflaţie în prezent (...) dar trebuie să avem grijă ca inflaţia să nu fie blocată sub 1% şi să alunece într-o zonă periculoasă", a afirmat Draghi.

În Europa, pieţele se aşteaptă ca inflaţia să se accelereze de ţinta BCE, de aproape de 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici