Şeful Termoenergetica spune că unele condiţii din contractele cu furnizorii, ce au stat la baza datoriei RADET, vor fi schimbate

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a anunţat, joi, schimbarea mai multor condiţii din contractele cu furnizorii, care au stat la baza situaţiei financiare a RADET, respectiv la înregistrarea datoriei istorice de 3,7 miliarde de lei.

119 afișări
Imaginea articolului Şeful Termoenergetica spune că unele condiţii din contractele cu furnizorii, ce au stat la baza datoriei RADET, vor fi schimbate

Şeful Termoenergetica spune că unele condiţii din contractele cu furnizorii, ce au stat la baza datoriei RADET, vor fi schimbate

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica SA (fosta RADET), Alexandru Burghiu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că joi se va semna contractul de furnizare a energiei termice între Compania Municipală Termoenergetică şi ELCEN, un contract care, potrivit acestuia „a fost mai mult decât dăunător regiei”.

„Vedem efectele lui: 3,7 miliarde lei penalităţi, am reuşit şi am înlăturat o parte din ceea ce înseamnă cauze care au dus la aceste penalităţi”, a explicat sursa citată.

Burghiu a anunţat şi schimbarea unor condiţii contractuale în cazul contractelor cu furnizorii, care au stat la baza situaţiei financiare a RADET, respectiv la înregistrarea datoriei istorice de 3,7 miliarde de lei. În acest sens au fost luate două măsuri, pe care directorul companiei le prezintă drept „veşti bune pentru viitorul sistemului de termoficare”.

„Avem o veste bună pentru viitorul sistemului de termoficare. Mă refer la schimbarea unor condiţii contractuale din contractele cu furnizorii care au dus la ceea ce a însemnat situaţia financiară a RADET-ului, datoria istorică de 3,7 miliarde de lei. Vorbim de primul pas, nu de faptul că s-a rezolvat absolut tot ce a dus la acest dezastru financiar”, spune Burghiu.

Prima măsură luată în acest sens, este elimiarea decalării de aproximativ 10 zile dintre data facturării de la ELCEN şi data la care Compania Muncipală Termoenergetica SA trimitea factura către cetăţeni, fapte ce ducea de penalităţi.

„Am reuşit şi am scos această decalare de aproximativ 10 zile între data facturării de la ELCEN şi data la care noi facturăm către cetăţeni care genera penalităţi. Totodată, trebuie menţionat faptul că nu doar acest contract este un mijloc sau să spunem cauza stării în care RADET-ul a ajuns şi anume faliment, cât şi restul cadrului legal şi aici mă refer la faptul că autoritatea naţională de reglementare în domeniul energiei nu poate să intervină mai mult pentru a înlătura aceste, să spunem, aspecte generate de caracterul sezonier al activităţii de producere a energiei termice, faptul că vara se produce şi se transportă foarte puţin, pierderile tehnologice sunt la nivel de 70% iarna sunt mult mai puţin şi se ajunge la o medie undeva la 30%. Practic, noi vara încasăm 30% şi suntem nevoiţi să plătim 100%”, a completat acesta.

A doua măsură adoptată vizează introducerea posibilităţii primirii cu 15 zile înainte a jumătate din subvenţia pentru luna următoare, spune Burghiu.

„Am făcut un prim pas din punct de vedere contractual, am făcut al doilea pas în contractul dintre noi şi Primărie în sensul că am introdus posibilitatea plăţii unui avans de 50% de luna viitoare, astfel încât să avem asigurat acest cash-flow, practic ne asigurăm din toate punctele de vedere că vom avea banii necesari, că aceste vârfuri de plată vor fi acoperite, astfel încât să nu se genereze penalităţi, că dacă vom merge pe acelaşi drum, vom ajunge la aceeaşi destinaţie, respectiv falimentul în final”, informează directorul Companiei Muncipale Termoenergetica.

Acesta a menţionat şi că, din cauza faptului că nu există există o lege care să reglementeze acest caracter, „dat de realitate, de funcţionarea sistemului”, RADET a ajuns să înregistreze foarte multe penalităţi.

„Din 3,7 miliarde, 1,2 reprezintă baza de facturare, restul de 2,5 reprezintă penalităţi, cam asta e realitatea. Asta încercăm să îndreptăm”, spune Burghiu.

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica a mai spus şi faptul că, în lupta pentru schimbarea legislaţiei, respectiv de modificare a Legii 325/2006, va fi iniţiat în perioada următoare şi un OUG, la al cărui text se lucrează în prezent.

„Sperăm să fie aprobat (OUG-ul) (…) pentru că nu mai putem sta cu mâninile în sân. ANRE nu poate să regmenenteze contractele noasre şi de aceea trebuie să luăm atitudie”, a spus Burghiu.

„Mai e un lung şir de lupte pentru a schimba legislaţia, o să iniţiem în perioada viitoare un OUG, astfel încât, să modificăm şi să reglementăm cadrul legal, toată lumea din sistemul energiei spune acelaşi lucru, este de acord cu noi, spun că aşa este, aveţi dreptate, dar asta-i legea. Înseamnă că trebuie să schimbăm legea”, a completat sursa citată.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Burgiu a menţionat şi faptul că, pentru a trece peste perioada de iarnă, compania va avea nevoie de o subvenţie în valoare aproximativă de 438 de milioane de lei.

„Valoarea subvenţiei de care vom avea nevoie pentru trecerea acestei ierni este aproximativ egală cu cea de anul trecut, anul trecut am avut 438 de milioane lei pe care le vom obţine şi anul acesta pentru a achita ceea ce datorăm către furnizorii noştri”, a conchis Burghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici