Singurul Centru de cercetare pentru economie montană din sud-estul Europei, inaugurat la Vatra Dornei

Singurul Centru de cercetare pentru economia montană din sud-estul Europei a fost inaugurat, miercuri, la Vatra Dornei, acesta având scopul de a creşte capacitatea de cercetare în domeniul economiei zonelor de munte, agriculturii şi siguranţei alimentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

781 afișări

Centrul de economie montană CE-MONT Vatra Dornei a fost inaugurat, miercuri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi a autorităţilor locale.

Preşedintele CJ Suceava a precizat că acest centru funcţionează sub egida Academiei Române, Institutul Naţional de Cercetări Economice "Costin G. Kiriţescu", amenajarea fiind finanţată de Uniunea Europeană prin FEDR şi de Guvernul României.

"Este singurul astfel de centru de cercetare pentru economia montană din sud-estul Europei", a spus Nechifor, care a menţionat că drumul până la acest centru a fost amenajat şi asfaltat printr-un proiect de dezvoltare urbană prin PNDL.

Preşedintele CJ Suceava consideră că acest centru, care funcţionează în cadrul Agenţiei Zonelor Montane, trebuie să rămână în Vatra Dornei, de unde să se dea în continuare "ora exactă a muntelui".

"Sunt câteva interese prin care se doreşte mutarea Agenţiei Zonelor Montane din Vatra Dornei, pe care cu greu am adus-o aici în urmă cu mai bine de un an, după ce, prin anul 2010, fusese desfiinţată de Guvernul de la vremea respectivă. Eu unul nu voi accepta acest lucru. Ora exactă a muntelui trebuie să se dea în continuare la Vatra Dornei", a spus Nechifor.

Centrul de Economie Montană a fost creat pentru consolidarea şi dezvoltarea capacităţii de cercetare ştiinţifică fundamentală, teoretică şi de utilitate aplicativă de tip multi-, inter- şi transdisciplinar a Institutului Naţional de Cercetări Economice - INCE.

Acest centru este o unitate de cercetare-dezvoltare descentralizată, cu scopul creşterii capacităţii de cercetare şi a gradului de competitivitate ştiinţifică la nivel naţional şi internaţional, în domeniul economiei zonelor de munte, agriculturii, siguranţei şi securităţii alimentare.

Guvernul a înfiinţat, anul trecut, Agenţia Zonei Montane cu sediul la Vatra Dornei, în subordinea Ministerului Agriculturii, având ca scop aplicarea strategiei şi politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării şi protecţiei zonelor montane din România, zone marcate de specificitate, fragile ecologic şi defavorizate economico-social din cauze naturale, care necesită o gestiune specifică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici