Sondaj: Inflaţia din România a încetinit în ianuarie la 6,9%

Inflaţia anuală din România a încetinit în ianuarie la 6,9%, de la 8% în decembrie, iar cea lunară a fost de 0,6%, potrivit estimărilor a 16 analişti. Analiştii anticipează că inflaţia a intrat în ianuarie pe un trend descendent, susţinută de efectele de bază favorabile şi de efectele de runda a doua limitate, după majorarea, anul trecut, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) cu 5%.

36 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Inflaţia din România a încetinit în ianuarie la 6,9%

Sondaj: Inflaţia din România a încetinit în ianuarie la 6,9% (Imagine: Mediafax Foto)

Deşi inflaţia este aşteptată să încetinească semnificativ în a doua jumătate a anului, odată cu atenuarea impactului creşterii TVA, presiunile exercitate de creşterea preţurilor alimentelor la nivel mondial vor continua.

FMI a anunţat, marţi, că inflaţia din România a atins nivelul maxim.

Banca Naţională a României estimează pentru sfârşitul acestui an o inflaţie de 3,6%, sub estimările analiştilor, de 4,3%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, luni, că banca anticipează reluarea procesului dezinflaţionist în primul trimestru, pentru ianuarie fiind estimată o inflaţie de sub 7%.

Leul s-a menţinut în ianuare la un nivel constat de 4,25-4,27 unităţi pentru un euro.

Analiştii estimează că PIB-ul s-a contractat în trimestrul al patrulea cu 1,5% în termeni anuali şi cu 0,3% faţă de cele trei luni precedente. Pe ansamblul anului 2010, analiştii se aşteaptă la un declin al PIB de 2%.

Pentru 2011, analiştii prognozează un avans modest al PIB, de 0,8%, sub ritmul de 1,5% prevăzut de FMI.

România a convenit cu FMI şi Comisia Europeană un nou acord preventiv în valoare de cinci miliarde de euro, pe termen de doi ani, şi va accesa fondurile doar la nevoie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că noul acord al României cu organismele internaţionale va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie.

Guvernul trebuie să continue măsurile de austeritate, pentru reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB în acest an, de la 6,5% anul trecut, notează Reuters.

Potrivit dealerilor, leul va avea o reacţie limitată la datele privind inflaţia şi evoluţia PIB, întrucât piaţa se aşteaptă la încetinirea creşterii preţurilor şi contracţie economică.

O evoluţie surprinzătoare a celor doi indicatori va influenţa piaţa, dar efectul nu va modifica semnificativ perspectiva pe termen lung a monedei, care se va aprecia la 4,2 unităţi pentru un euro până la sfârşitul acestui an, potrivit analiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici