Standard & Poor's: Dezbaterile privind limita de îndatorare nu afectează ratingul SUA, dacă sunt de scurtă durată

Dezbaterile privind creşterea limitei de îndatorare a SUA nu vor duce, probabil, la modificarea ratingului ţării, dacă vor fi de scurtă durată, a anunţat Standard & Poor's (S&P), singura dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară care nu acordă SUA rating maxim.

101 afișări
Imaginea articolului Standard & Poor's: Dezbaterile privind limita de îndatorare nu afectează ratingul SUA, dacă sunt de scurtă durată

Standard & Poor's: Dezbaterile privind limita de îndatorare nu afectează ratingul SUA, dacă sunt de scurtă durată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plafonul de îndatorare al SUA este stabilit în prezent la 16.700 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a anunţat că nu va mai putea împrumuta după data de 17 octombrie, în lipsa unei creşteri a acestei limite de către Congres.

S&P acordă Statelor Unite rating "AA+", cu perspectivă stabilă. Agenţia a retrogradat SUA de la "AAA", maxim posibil, în 2011, după ce politicienii americani au negociat până în ultimul moment pentru a majora plafonul de îndatorare.

Fitch şi Moody's menţin SUA la calificativul "AAA".

"Atâta timp cât impasul este de scurtă durată, nu anticipăm să conducă la schimbarea ratigului suveran", a scris analistul S&P Marie Cavanaugh într-o notă de cercetare, citată de MarketWatch.

Guvernul federal al SUA a pus în aplicare, de la miezul nopţii (07:00 ora României), prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Partidul Republican, care controlează Camrera Reprezentanţilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar în Senat, asupra unei legi care să asigure statului fonduri de urgenţă, în lipsa votării bugetului pentru anul fiscal care începe la 1 octombrie.

Oprirea parţială a activităţii presupune trimiterea în concediu forţat a peste 800.000 de angajaţi ai guvernului federal, dintr-un total de peste 2 milioane.

Cele două partide din Congres nu au planificate negocieri imediate, ceea ce îngrijorează unii membri ai legislativului că blocajul bugetar ar putea amplifica disputa politică mai importantă referitoare la creşterea limitei de îndatorare a SUA, potrivit Bloomberg.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici