Surplusul de certificate CO2 vândut prin negociere directă,Guvernul aşteaptă un plus de 2,5 mld euro

Surplusul de certificate de emisii CO2 va fi vândut de Guvern prin negociere directă către state sau entităţi contractante cu oferta cea mai avantajoasă economic, iar sumele obţinute, estimate între 1,2–2,5 miliarde euro, vor fi folosite în proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

277 afișări
Imaginea articolului Surplusul de certificate CO2 vândut prin negociere directă,Guvernul aşteaptă un plus de 2,5 mld euro

Surplusul de certificate CO2 vândut prin negociere directă,Guvernul aşteaptă un plus de 2,5 mld euro

Sumele rezultate din comercializarea surplusului de certificate de emisii vor fi vărsate la Fondul pentru Mediu, iar 10% din valoarea fiecărei tranzacţii va reprezenta venit la bugetul de stat, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent de Guvern.

Proiectele finanţate din această sursă vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.

Guvernul arată în document că preţul per unitate la astfel de certificate este în scădere semnificativă, ceea ce impune vânzarea rapidă a surplusului, şi apreciază că banii astfel obţinuţi vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar şi vor reprezenta o sursă de finanţare pentru proiecte urgente de mediu, în principal în sectorul energetic, dar şi în sectorul rezidenţial, agricultură şi transporturi.

Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să deruleze tranzacţii cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi a apreciat că ar putea aduce astfel la bugetul de stat între 1,25 miliarde de euro şi 2,5 miliarde de euro.

Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantităţii atribuite (AAU). România şi-a asumat, în intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeană.

Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantităţilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea să le emită.

Companiile vând şi cumpără certificate de emisii în funcţie de îndeplinirea ţintelor de poluare. Alocarea certificatelor se face într-o primă fază pe sectoarele de activitate din economie, apoi pe instalaţiile care emit dioxid de carbon.

România poate emite în perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. În fiecare an România dispune de 75,94 milioane de certificate.

Cei mai mari poluatori din România sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, în intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane certificate), Complexul Energetic Craiova (17 milioane certificate), Regia Autonomă pentru Activităţi Nuclear - Sucursala Romag Termo (14 milioane certificate), Lafarge Ciment Medgidia 912,3 milioane certificate) şi rafinăria Arpechim deţinută de OMV Petrom (9,6 milioane certificate).

Industria energetică are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmată de industria de producţie şi prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane şi industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.

Plafonul european pentru perioada 2008-2012 este 2,08 miliarde tone de emisii anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici