Tabără: Ne gândim la o procedură de a stimula chiar financiar arendarea

Statul ar putea stimula financiar arendarea, metodă prin care performanţele agricole ar urma să crească, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în urma unei întâlniri cu omologul său german, Ilse Aigner.

22 afișări
Imaginea articolului Tabără: Ne gândim la o procedură de a stimula chiar financiar arendarea

Tabără: Ne gândim la o procedură de a stimula chiar financiar arendarea (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Arendarea e o cale spre tot ceea ce înseamnă performarea exploataţiilor agricole. Am discutat (cu Ilse Aigner - n.r.) care sunt căile pentru a stimula arenda. În Germania este un model excelent care a dus la această concentrare a exploataţiilor agricole performante. Noi ne gândim la o procedură de a stimula chiar financiar arrendarea, pe termen lung, nu scurt, pentru ca planul de afaceri al unei exploataţii agricole să nu fie făcut pe 1-2 ani, ci să ducă la o exploatare a afacerii chiar şi până la 50 de ani, dacă este cazul", a spus Tabără.

Ministrul german a declarat că a discutat cu Valeriu Tabără despre structura exploataţiilor agricole, despre organizarea teritoriului şi despre maşinile agricole.

"Noi suntem dispuşi să furnizăm know-how-ul necesar. O posibilitate de a-i ajuta pe agricultorii români este construirea unei staţii de maşini - un agricultor îşi cumpără o maşină şi o pune la dispoziţia celorlalţi, sub formă de servicii, pentru că fermierii mici nu au posibilitatea să îşi cumpere", a adăugat Ilse Aigner.

Ea a mai spus că în Germania agricultura este desfăşurată în bună parte ca o activitate secundară, realizată în timpul liber. Astfel, 3% dintre agricultorii germani renunţă la această activitate în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici