Tabără: România nu poate bloca importurile din Germania, aşa cum cer crescătorii de porci

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că România nu poate bloca importurile de carne de porc din Germania, suspectată de producătorii români de contaminare cu dioxină, un produs cancerigen.

29 afișări
Imaginea articolului Tabără: România nu poate bloca importurile din Germania, aşa cum cer crescătorii de porci

Tabără: România nu poate bloca importurile din Germania, aşa cum cer crescătorii de porci (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"În discuţiile de azi dimineaţă, crescătorii de porci mi-au cerut să blocăm importurile. România a aderat la Uniunea Europeană şi trebuie să respecte nişte reguli. Ungaria, ieri dimineaţă, s-a întâlnit cu
reprezentanţi ai Comisiei, a anulat măsurile pe care le-a luat şi şi-a cerut şi scuze
", a afirmat Tabără, amintind că Ungaria blocase, într-o primă fază, importurile de carne de porc din Germania.

Ministrul a adăugat că întreaga piaţă de porc din UE trece printr-o criză, generată de scumpirea cerealelor la nivel mondial.

"Ieri, la propunerea Belgiei, s-a luat hotărârea stocurilor private în ceea ce priveşte carnea de porc. Stocurile private vor fi susţinute de UE", a spus Tabără.

El a afirmat că ministrul Agriculturii din Germania a prezentat Comisiei Europene un raport cu măsurile pe care le-a luat referitor la problema dioxinei, măsuri considerate asiguratorii de către miniştrii
de resort din ţările UE.

El crede că problema posibilei apariţii a cazurilor de dioxină la carnea de porc în România este falsă, generată din motive politice.

"Cei care au vorbit au vorbit politic, nu în slujba fermierilor", a mai spus Tabără.

Patronatul Român al Cărnii de Porc susţine că este posibil ca în România să fi ajuns carne de porc din Germania contaminată cu dioxină şi a cerut interzicerea importurilor din această ţară.

Totodată, Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România a cerut vineri ministrului Agriculturii să propună în Guvern măsuri de protejare a producătorilor de carne de porc din România faţă de preţurile de dumping practicate de companiile de profil din Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici