Tănăsescu: România nu va atrage investiţiile necesare dacă nu liberalizează preţurile la energie

Preţurile la energie şi gaze trebuie aliniate celor europene în intervalul 2013-2015, iar dacă această măsură nu va fi aplicată de Guvern, România nu va putea să îşi asigure investiţiile necesare, de 35 miliarde de euro până în 2020, mai în ales în sectorul energetic.

147 afișări
Imaginea articolului Tănăsescu: România nu va atrage investiţiile necesare dacă nu liberalizează preţurile la energie

Tănăsescu: România nu va atrage investiţiile necesare dacă nu liberalizează preţurile la energie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Există un calendar clar de aliniere a preţurilor la energie şi gaze în 2013 şi 2015, iar economia României, mai ales sectorul energetic, are nevoie de investiţii de 35 miliarde de euro până în 2020, care ar urma să fie în mare parte aportul companiilor private. Pentru acest lucru este nevoie de stabilitate şi de o aliniere a preţurilor", a declarat joi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, înaintea unei întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

Întrebat dacă alinierea preţurilor reprezintă o garanţie că firmele private vor investi în sectorul energetic românesc, Tănăsescu a prezentat ca exemplu cea mai mare companie privată din România, OMV Petrom.

El a afirmat că OMV Petrom şi-a bugetat investiţii anuale de un miliard de euro, în condiţiile în care până în 2020 investiţiile totale în economia românească ar cumula 3,5 miliarde de euro pe an.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI, preţurile la energie şi gaze vor fi liberalizate etapizat până în 2013 în cazul companiilor şi până în 2015 în cazul populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici