Ţăranii pot să vândă lapte şi ouă în pieţe de la 1 februarie numai dacă sunt înregistraţi la ANSVSA

Ţăranii care vor să vândă în pieţe produse alimentare, precum laptele şi ouăle, trebuie să fie înregistraţi la autoritatea veterinară şi să respecte condiţii de igienă şi etichetare, de la 1 februarie, aceştia urmând să fie controlaţi în perioada următoare.

24 afișări
Imaginea articolului Ţăranii pot să vândă lapte şi ouă în pieţe de la 1 februarie numai dacă sunt înregistraţi la ANSVSA

Ţăranii pot să vândă lapte şi ouă în pieţe de la 1 februarie numai dacă sunt înregistraţi la ANSVSA (Imagine: Mediafax Foto)

"Verificările vor începe în perioada următoare, mai întâi pentru o evaluare, ca să vedem câţi s-au întregistrat, ce nereguli şi dificultăţi sunt, ce nu este clar şi apoi vom vedea ce decizii vom lua, pentru că totuşi este o prevedere care afectează foarte mulţi oameni", au declarat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Micii producători pot vinde de la 1 februarie produse alimentare de origine animală (cum ar fi lapte, ouă, carne, peşte) în pieţe, târguri sau expoziţii, la nivel naţional, doar dacă s-au înregistrat la
autoritatea sanitar-veterinară şi dacă respectă anumite condiţii de irigină, potrivit unui ordin al ANSVSA.

Astfel, produsele trebuie să provină de la animale, păsări sau albine sănătoase şi să fie manipulate numai de persoane sănătoase, pentru a reduce riscul transmiterii vreunei boli. Totodată, produsele trebuie să fie autentice (nefalsificate), fără anomalii de miros, aspect sau consistenţă şi fără să fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau improprii.

Producătorii trebuie să aibă grijă să identifice produsele printr-o etichetă în care să menţioneze date referitoare la producător, denumirea produsului, originea, data obţinerii, condiţii de păstrare
şi, după caz, alte informaţii necesare consumatorului.

Iniţial prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar Autoritatea Veterinară a prelungit cu o lună termenul, pentru a derula o campanie de informare printre producători şi a le da acestora mai mult timp să se înregistreze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici