Topul datornicilor la buget în 2012. Şapte din cele zece companii sunt de stat

Cei mai mari 10 datornici la buget au avut în 2012 restanţe cât jumătate din sumele plătite de cei mai mari 10 contribuabili. Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care şapte sunt companii de stat, aveau la sfârşitul anului 2012 restanţe de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentând taxe, impozite şi contribuţii la bugetele de stat, pensii, şomaj şi sănătate, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

516 afișări
Imaginea articolului Topul datornicilor la buget în 2012. Şapte din cele zece companii sunt de stat

Topul datornicilor la buget în 2012. Şapte din cele zece companii sunt de stat (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

La polul opus, primii zece contribuabili la buget au plătit anul trecut o sumă dublă, de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro), adică 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat.

Compania Naţională a Huilei (CNH) s-a menţinut în fruntea datornicilor, cu restanţe de 4,7 mld. lei, reprezentând aproximativ o treime din datoriile totale ale celor zece firme din top. Datoriile companiilor de stat faţă de buget au crescut constant de la an la an, majoritatea firmelor fiind pe pierdere. „Gigantul“ CNH a raportat în 2011 pierderi de 417 mil. lei, înregistrând un raport de peste 90% între pierderi şi cifra de afaceri. 

CFR S.A., compania care se ocupă cu administrarea şi întreţinerea infrastructurii feroviare publice, s-a clasat pe locul doi în topul datornicilor din 2012, cu restanţe de 3,6 mld. lei. CFR S.A. a fost alături de CFR Marfă şi Compania Naţională a Huilei şi în topul pierderilor, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Citeşte articolul integral despre topul datornicilor la buget în 2012 pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici