Transelectrica stă rău de tot din punctul de vedere al finanţării

Transelectrica (TEL), monopolul de stat în sectorul transportului de energie, stă "rău de tot" din perspectiva finanţării, astfel încât poate acoperi doar un nivel "minimal" de investiţii, a declarat, joi, directorul de dezvoltare al reţelei electrice din companie, Dan Preoţescu.

30 afișări
Imaginea articolului Transelectrica stă rău de tot din punctul de vedere al finanţării

Transelectrica stă rău de tot din punctul de vedere al finanţării (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Din punctul de vedere al finanţării stăm rău de tot. Actualele condiţii de creditare s-au schimbat foarte mult. Transelectrica, din păcate, nu este proprietarul instalaţiilor sale, care sunt ale statului, deci asta ne reduce capacitatea obţinerii creditelor. Mai sunt şi tarifele, care sunt reglementate", a afirmat Preoţescu, într-o conferinţă de presă organizată de revista Business Review.

Preoţescu a adăugat că Transelectrica a luat şi fonduri europene, care însă sunt suficiente doar pentru "investiţiile minimale".

"Fondurile europene pe care le-am accesat ne permit doar investiţiile minimale", a adăugat el.

Transelectrica avea la finele anului trecut datorii totale de 1,94 miliarde de lei (459 milioane de euro), conform situaţiilor financiare consolidate.

Compania a rectificat bugetul pentru anul 2010, estimând un profit net de 13 milioane de lei, faţă de estimarea anterioară care se ridica la 4,4 milioane de lei.

Senior operations officer din Banca Mondială, Doina Vişa, prezentă la conferinţă, a aprecizat că instituţia bancară are finanţări de un miliard de euro pentru regiunea Balcanilor, sume din care doar Hidroelectrica a atras fonduri pentru investiţii.

"Băncile sunt interesate să acorde împrumuturi, dar nicio companie nu poate avea un rating mai mare decât cel de ţară", a spus Vişa.

Transelectrica (TEL) a programat, pentru următorii cinci-şase ani, în zona Dobrogei, aproximativ 250 milioane euro pentru constucţia a opt staţii de transformare şi a liniilor electrice care vor conecta la sistemul naţional o capacitate de până la 4.000 MW instalaţi în centrale eoliene.

Preoţescu a adăugat că pentru racordarea la reţea a celor aproximativ 4.000 MW eolieni, Transelectrica va acoperi "într-un final" tot necesarul de investiţii, dar acestea vor fi realizate pe perioade mai mari de timp, ceea ce ar putea duce la situaţia în care centralele eoliene să fi construite mai târziu decât sunt programate.

"Vom face aceste conexiuni la reţea a parcurilor eoliene, dar pe o perioadă mai lungă. Deci, dacă parcurile eoliene se vor face, unele fie se vor amâna, fie li se vor pune restricţii de funcţionare", a mai spus Preoţescu.

Transelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, care deţine 73,6% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici