Transportatorii rutieri discută cu reprezentanţii MEF eliminarea rovinietei

Transportatorii rutieri se întâlnesc, marţi, cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a discuta pe tema eliminării rovinietei, solicitare cu care Ministerul Transporturilor este de acord, a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

15 afișări
Imaginea articolului Transportatorii rutieri discută cu reprezentanţii MEF eliminarea rovinietei

Transportatorii rutieri discută cu reprezentanţii MEF eliminarea rovinietei

Ministerul Transporturilor aprobă eliminarea rovinietei, dacă taxa auto poate fi colectată din preţul carburantului, şi îi va susţine pe transportatori în acest demers la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu.

Ultima dată, transportatorii s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Transportatorilor pe 13 martie, când au amânat semnarea unui protocol pentru rezolvarea problemelor lor, ameninţând că dacă nu vor ajunge la un acord, vor recurge la proteste.

La finalul întâlnirii de la jumătatea lunii martie, ministrul Transporturilor Ludovic Orban a spus că transportatorii au avut solicitări legate de modificarea legislaţiei, de organizarea activităţii rutiere, dar şi cerinţe pertinente pe care le-a acceptat.

"Unele solicitări ale operatorilor de transport rutier nu sunt rezonabile. De exemplu, nu poţi să ceri o infrastructură mai bună, dar să vrei eliminarea finanţării, cum este rovinieta", explica atunci Orban.

Punctele pe care ministrul le consideră rezonabile în lista de solicitări a transportatorilor sunt cele referitoare la înfiinţarea unui sistem unic de control pentru toţi operatorii, a unui sistem de autorizare a personalului şi a accesul la toate documentele din acest domeniu.

"La întâlnirea de săptămâna viitoare, când vom semna protocolul, vor fi şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, pentru că unele solicitări ale transportatorilor presupun acest lucru, cum este, de exemplu, cerinţa de a asigura prin lege finanţarea infrastructurii printr-un procent din accizele pe carburanţi", a precizat Orban.

Hagiu declara la finalul întâlniri din martie că transportatorii nu ştiu dacă Ministerul Transporturilor va semna acest protocol.

"Dacă da, înseamnă că vom avea o etapă productivă în continuare, dacă nu, vom reveni asupra protestelor deja anunţate", preciza Hagiu.

Transportatorii rutieri ameninţau cu declanşarea, la jumătatea lunii martie, a unui protest la nivel naţional.

Protocolul care ar trebui semnat conţine 11 revendicări, printre care eliminarea plăţii rovinietei pentru drumurile naţionale, eliminarea totală a restricţiilor de circulaţie a camioanelor, anularea taxei de înmatriculare pentru vehiculele cu Euro 4 şi Euro 5, asigurarea transparenţei colectării accizelor din carburanţi şi monitorizarea de către asociaţiile patronale din transporturi a utilizării acestora pentru construcţia şi întreţinerea drumurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici