Transportatorii solicită introducerea unui sistem de taxare în funcţie de distanţa parcursă

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului să introducă un sistem de încasare a taxei de drum în funcţie de numărul de kilometri parcurşi de transportator, eliminând astfel taxarea fixă, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

246 afișări
Imaginea articolului Transportatorii solicită introducerea unui sistem de taxare în funcţie de distanţa parcursă

Transportatorii solicită introducerea unui sistem de taxare în funcţie de distanţa parcursă (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Comparativ cu ţări precum Bulgaria, unde costul cu taxa de drum este de 0,008 euro cenţi/kilometru, transportatorii români plătesc 0,15 euro cenţi/kilometru. În 2007, un transportator român efectua anual aproximativ 110.000 kilometri pe teritoriul naţional, iar în 2011 media kilometrilor efectuaţi la transportul de mărfuri a scăzut la 70.000 kilometri/vehicul, ceea ce ne arată în mod clar că statul trebuie să aplice o serie de măsuri care să salveze ce se mai poate din transporturile comerciale româneşti. În acest context, FORT a transmis o scrisoare Guvernului în care solicită ca încasarea taxei de drum aferentă utilizării infrastructurii rutiere să se facă după modelul austriac utilizând GO-Box-ul", se arată în comunicat.

Potrivit FORT, introducerea acestui sistem ar optimiza costurile pe care transportatorii comerciali le înregistrează din cauza neutilizării infrastructurii rutiere ca urmare a restricţiilor de circulaţie impuse, precum şi a obligativităţii de a respecta timpul de odihnă şi conducere.

Reprezentanţii federaţiei susţin că transportatorii de mărfuri şi de persoane au înregistrat anul trecut pierderi de peste 50 milioane de euro din cauza stării infrastructurii rutiere şi a creşterii preţurilor la carburant.

Organizaţia FORT reuneşte aproape 500 de firme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici