Trei mari bănci americane vor să ramburseze 45 miliarde dolari din fondurile de la guvern

Băncile americane Goldman Sachs, JPMorgan Chase şi Morgan Stanley vor să ramburseze în total 45 de miliarde de dolari din fondurile primite de la guvernul SUA, cea mai mare sumă returnată până în prezent de la punerea în aplicare, în octombrie 2008, a programului de susţinere a sistemului financiar.

54 afișări
Imaginea articolului Trei mari bănci americane vor să ramburseze 45 miliarde dolari din fondurile de la guvern

Trei mari bănci americane vor să ramburseze 45 miliarde dolari din fondurile de la guvern (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Cele trei bănci au nevoie de permisiunea Rezervei Federale pentru a rambursa fondurile, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Băncile vor să-şi reducă datoriile la stat pentru a evita aplicarea restricţiilor referitoare la compensaţii şi angajări, impuse prin programul guvernamental.

Publicaţia Financial Times a indicat că Goldman Sachs, JPMorgan Chase şi American Express se vor regăsi printre primele companii cărora le va fi permisă rembursarea împrumuturilor primite de la guvern.

Testele de stres, prin care autorităţile au analizat 19 dintre cele mai mari instituţii financiare din SUA, au arătat că toate cele trei companii sunt suficient de bine capitalizate pentru a face faţă intensificării crizei.

Pentru Morgan Stanley, însă, Rezerva Federală a anunţat că are nevoie de capital suplimentar de 1,8 miliarde de dolari.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat că, în cazul în care autorităţile vor hotărî că o banca se poate descurca fără sprijinul guvernului, acesteia i se va permite plata datoriei, potrivit Reuters.

Congresul SUA a autorizat, în octombrie 2008, aplicarea unui program de 700 miliarde dolari destinat sprijinirii sistemului bancar. Morgan Stanley şi Goldman Sachs au primit de la guvern câte zece miliarde dolari, iar JPMorgan 25 de miliarde dolari. American Express a fost ajutată cu fonduri de 3,4 miliarde dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici