Trichet: Redresarea economică din zona euro va fi moderată şi neuniformă

Banca Centrală Europeană (BCE) anticipează că redresarea economică din zona euro va fi moderată şi neuniformă, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, după ce consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda la minimul record de 1%.

22 afișări
Imaginea articolului Trichet: Redresarea economică din zona euro va fi moderată şi neuniformă

Trichet: Redresarea economică din zona euro va fi moderată şi neuniformă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trichet a salutat decizia de publicare a rezultatelor testelor de stres aplicate băncilor europene şi a spus că trebuie luate măsuri acolo unde sunt identificate probleme.

"Trebuie aplicate măsuri acolo unde sunt necesare. Soliditatea situaţiei financiare, managementul eficient al riscurilor şi modelele transparente de afaceri sunt esenţiale pentru întărirea rezistenţei băncilor la şocuri şi asigurarea unui acces adecvat la finanţare", a spus Trichet.

Un număr de 91 de bănci europene vor fi supuse testelor de stres, inclusiv numerose bănci regionale faţă de care pieţele financiare au susţiciuni că au probleme.

Rezultatele urmează să fie publicate pe 23 iulie.

Trichet a arătat că robusteţea operaţiunilor de creditare este esenţială pentru o creştere economică sustenabilă, care va rămâne însă neuniformă.

"Anticipăm că economia din zona euro se va dezvolta într-un ritm neuniform, într-un mediu marcat de mari incertitudini", a declarat Trichet la conferinţa de presă susţinută după şedinţa consiliului de politică monetară.

El a arătat că ultimele dovezi indică accelerarea activităţilor economice în primăvară, dar redresarea va fi afectată de procesul de ajustare a bugetelor în anumite sectoare şi perspectivele pieţei muncii.

Economia zonei euro a avansat cu numai 0,2% în primul trimestru, faţă de cel precedent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici