El a declarat reporterilor aflaţi la bordul avionului Air Force One că, în opinia sa, programul nuclear al Teheranului a fost blocat definitiv, deşi Iranul ar putea să-l reia într-o altă locaţie.
Trump a declarat că va discuta despre Iran cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, luni, când acesta va vizita Casa Albă.
„Aş spune că este amânat definitiv”, a declarat Trump în timp ce se îndrepta spre New Jersey după celebrarea Zilei Independenţei la Casa Albă. „Cred că ar trebui să înceapă dintr-o altă locaţie. Şi dacă ar începe, ar fi o problemă”.
Trump a afirmat că nu va permite Teheranului să reia programul nuclear, adăugând că Iranul dorea să se întâlnească cu el.
Agenţia de supraveghere nucleară a ONU a declarat vineri că şi-a retras ultimii inspectori rămaşi în Iran, pe fondul adâncirii impasului privind întoarcerea acestora la instalaţiile nucleare ale ţării bombardate de Statele Unite şi Israel.
Statele Unite şi Israelul susţin că Iranul îmbogăţea uraniu pentru a construi arme nucleare. Teheranul insistă că programul său nuclear are scopuri paşnice.
Israelul a lansat primele atacuri militare asupra instalaţiilor nucleare iraniene în cadrul unui război de 12 zile cu Republica Islamică, în urmă cu trei săptămâni. De atunci, inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică nu au mai putut inspecta instalaţiile iraniene, chiar dacă şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că aceasta este prioritatea sa principală.
Parlamentul iranian a adoptat o lege care suspendă cooperarea cu AIEA până când siguranţa instalaţiilor sale nucleare va putea fi garantată. Deşi AIEA afirmă că Iranul nu a informat-o încă în mod oficial cu privire la nicio suspendare, nu este clar când inspectorii agenţiei vor putea reveni în Iran.
Iranul a acuzat agenţia că a pregătit efectiv terenul pentru bombardamente prin publicarea unui raport damnant pe 31 mai, care a dus la adoptarea unei rezoluţii de către Consiliul Guvernatorilor AIEA, format din 35 de ţări, prin care Iranul a fost declarat în încălcare a obligaţiilor sale de neproliferare. Atacurile militare ale Statelor Unite şi Israelului au distrus sau avariat grav cele trei instalaţii de îmbogăţire a uraniului din Iran. Însă nu era foarte clar ce s-a întâmplat cu cea mai mare parte din cele nouă tone de uraniu îmbogăţit ale Iranului, în special cu cele peste 400 kg (880 livre) îmbogăţite până la o puritate de 60%, la un pas de a fi utilizate în scopuri militare.