Turcia menţine ratele dobânzilor la 14%, în ciuda inflaţiei de 70%

Turcia este din nou "Omul Bolnav al Europei" din cauza inflaţiei.

242 afișări
Imaginea articolului Turcia menţine ratele dobânzilor la 14%, în ciuda inflaţiei de 70%

Sursa Foto - Hepta

Banca centrală a Turciei a lăsat ratele dobânzilor în scădere chiar şi după ce creşterile de preţ  s-au prelungit după două decenii.

Comitetul de politică monetară al băncii centrale a menţinut rata de referinţă neschimbată la 14%. Preţurile de consum din Turcia au crescut cu 70% în aprilie 2022 ca urmare a războiului ruso-ucrainean. Preţurile de producător au crescut cu 122% anual.

Turcia are cele mai scăzute rate ale dobânzilor la nivel global, dar are cea mai mare inflaţie dintre ţările industrializate şi pieţele emergente. Inflaţia din Turcia a crescut după ce banca centrală şi-a redus rata de referinţă la 14% de la 19% la sfârşitul anului trecut şi apoi a ţinut-o în aşteptare.

Alte bănci centrale din întreaga lume au înăsprit politica monetară pentru a ajuta la combaterea creşterii preţurilor.

Accelerarea inflaţiei în Turcia nu este determinată de fundamentele economice, ci mai degrabă de efecte temporare, de creşterea costurilor energiei, de evoluţii geopolitice şi de şocuri negative ale ofertei, a comunicat banca centrală. 

„Comitetul se aşteaptă ca procesul de dezinflaţie să înceapă pe baza măsurilor consolidate pentru stabilitatea sustenabilă a preţurilor, împreună cu scăderea inflaţiei ca urmare a efectului de bază şi a rezolvării conflictului regional în curs”, se arată într-un comunicat pe site-ul său. .

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a demis trei guvernatori ai băncilor centrale din vara lui 2019, a exclus majorarea ratei dobânzii ca mijloc de a controla inflaţia, spunând că o astfel de strategie contrazice convingerile sale islamice şi alimentează creşterea preţurilor.

Teoria economică tradiţională afirmă că ratele dobânzilor mai mari pot fi folosite ca mijloc eficient de a încetini inflaţia.

Lira turcească, care a scăzut cu 44% faţă de dolar anul trecut, a scăzut în acest an cu 19%. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici