UE emite obligaţiuni pentru finanţarea împrumuturilor acordate României şi Irlandei. Vezi ce valoare au

Uniunea Europeană (UE) lansează joi o emisiunea de obligaţiuni în valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru a finanţa programul de sprijin destinat Irlandei şi împrumutul acordat României.

41 afișări
Imaginea articolului UE emite obligaţiuni pentru finanţarea împrumuturilor acordate României şi Irlandei. Vezi ce valoare au

UE emite obligaţiuni pentru finanţarea împrumuturilor acordate României şi Irlandei. Vezi ce valoare au (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne aşteptăm la o cerere destul de puternică. Rămâne de văzut dacă va fi la fel de ridicată ca în ianuarie", menţionează BNP Paribas, una dintre băncile care intermediază emisiunea.

UE a lansat la începutul lunii ianuarie o primă emisiune destinată finanţării programului de ajutor destinat Irlandei.

În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile irlandeze au convenit cu UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) un program de ajutor de 85 de miliarde de euro, alocarea fondurile fiind eşalonată pe parcursul a mai multor ani.

Până la sfârşitul acestui an sunt aşteptate încă două sau trei emisiuni de obligaţiuni ale UE, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate Financiară, o facilitate de 60 de miliarde de euro destinată sprijinirii statelor cu probleme ale balanţei de plăţi şi care foloseşte drept garanţie bugetul anual al UE.

Mecanismul este folosit şi pentru acordarea de asistenţă unor state membre precum România, Ungaria sau Letonia, care primesc ajutor prin acorduri de împrumut cu FMI şi UE.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. UE contribuie cu 5 miliarde de euro la pachetul de împrumut, din care a virat deja 3,65 miliarde de euro. România ar urma să primească ultima tranşă, de 1,35 miliarde de euro, la sfârşitul lunii martie sau începutul lunii aprile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici