UE lansează un preţ de referinţă global pentru gazul natural lichefiat

Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au lansat un nou preţ de referinţă pentru gazul natural lichefiat (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor naturale, dacă acestea vor creşte ca anul trecut, scrie Reuters.

720 afișări
Imaginea articolului UE lansează un preţ de referinţă global pentru gazul natural lichefiat

UE lansează un preţ de referinţă global pentru gazul natural lichefiat

Referinţa, bazată pe preţurile globale ale GNL, va fi utilizată ca un plafon pentru preţul de referinţă al gazelor în cazul în care cresc până la un anumit nivel, deşi, deocamdată, ambele se tranzacţionează cu mult sub aceste niveluri.

Începând cu 15 februarie, gazele din UE vor fi plafonate dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 eur/MWh timp de trei zile şi este cu 35 eur/MWh peste preţul de referinţă al GNL.

Preţul de referinţă pentru GNL a fost stabilit la 55,21 eur/MWh miercuri seara de către Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER).

Referinţa europeană - preţul hub-ului din Olanda - a închis miercuri la 59,30 eur/MWh, ceea ce înseamnă o diferenţă de aproximativ 4 eur/MWh faţă de nivelul de referinţă al GNL, departe de diferenţa de 35 eur/MWh necesară pentru a declanşa plafonul UE.

Preţurile europene la gaze au depăşit 140 eur/MWh la jumătatea lunii decembrie, dar au scăzut de atunci, pe fondul unei ierni neobişnuit de calde şi al rezervelor UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici