UE va declara "urgenţă comunitară", dacă importurile de gaze scad cu peste 10%

Comisia Europeană va declara stare de "urgenţă comunitară", dacă importurile de gaze ale UE vor scădea cu peste 10%, sau dacă un stat membru intră într-o criză de acest tip, potrivit noilor reguli de securitate energetică prezentate, joi, de Executivul Uniunii.

17 afișări
Imaginea articolului UE va declara "urgenţă comunitară", dacă importurile de gaze scad cu peste 10%

UE va declara "urgenţă comunitară", dacă importurile de gaze scad cu peste 10% (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerile reprezintă principala reacţie strategică a UE, în urma disputei dintre Rusia şi Ucraina privind criza gazelor, care a dus, în ianuarie, la blocarea timp de trei săptămâni a livrărilor.

Rusia asigură circa un sfert din necesarul de gaze al Europei, iar 80% din livrări tranzitează Ucraina.

În astfel de situaţii, statele UE trebuie să se sprijine unele pe celelalte, prin asigurarea circulaţiei transfrontaliere a gazelor, consideră CE.

Până la sfârşitul lunii septembrie 2010, ţările membre trebuie să redacteze planuri pentru diversificarea reţelelor şi reacţie la situaţiile de urgenţă.

În plus, până în martie 2014, ţările membre trebuie să îşi diversifice suficient infrastructura, pentru a face faţă problemelor celui mai mare furnizor de gaze, în cazul unei perioade de 60 de zile de temperaturi extrem de scăzute.

Propunerile trebuie aprobate de Parlamentul European şi statele membre.

În luna iunie, miniştrii Energiei din ţările membre au aprobat propuneri similare privind stocurile de petrol, din care au exclus cele mai importante prevederi, fapt regretat de comisarul pentru Energie Andris Piebalgs.

"Creşterea securităţii energetice va fi una dintre priorităţile anilor următori. Europa trebuie să înveţe din crizele trecute şi să se asigure că cetăţenii europeni nu vor mai fi lăsaţi să sufere de frig", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Piebalgs a invitat Consiliul şi Parlamentul European să adopte rapid propunerea, întrucât instrumentele de care dispune UE în prezent sunt insuficiente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici