Un nou protest în sănătate. Reprezentanţii biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor pichetează Ministerul Sănătăţii

Câteva zeci de persoane, din partea Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România (OBBCSSR), pichetează, vineri, sediul Ministerului Sănătăţii, aceştia fiind nemulţumiţi faţă de modificarea coeficienţilor de salarizare şi a celor de ierarhizare.

633 afișări
Imaginea articolului Un nou protest în sănătate. Reprezentanţii biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor pichetează Ministerul Sănătăţii

Reprezentanţii biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor pichetează Ministerul Sănătăţii

Membrii Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) au purtat echipament complet de lucru în laborator, respectiv măşti de protecţie, ochelari de protecţie, mănuşi.

"Venim din nou în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru că nu am obţinut nimic la pichetarea trecută. Am depus 23 de adrese, petiţii, solicitări de audienţă, memorii, două scrisori deschise cu diferite subiecte legate de exercitarea profesiei noastre şi nu am primit nimic. Suntem ignoraţi, suntem umiliţi. Avem un decalog de revendicări. Pe primul plan este că ni se schimbă statulul profesional. Dacă anul trecut aceiaşi biologi, chimişti cu aceleaşi studii aveau coeficientul de ierarhizare 3,19 şi asistentul licenţiat avea 3,04, anul acesta aceiaşi oameni au coeficientul de ierarhizare 1.63, iar asistentul medical licenţiat are 1,67. De ce se schimbă ierarhia în laborator fără să ne întrebe? După ce că au scăzut salariile, nouă ni se schimbă şi statutul profesional din laborator. Sunt scăderi salariale de la câteva sute până la 1.600 de lei", a declarat Constanţa Popa, chimist preşedinte OBBCSSR.

"Toată lumea face controale intern. Toată lumea face controale extern. Toată lumea validează metode. Toată lumea face gărzi, şi noi, şi domnii doctori. Deci nimic deosebit între unii şi ceilalţi. E discriminare ţinând cont că singura posibilitate de a te aprecia cineva este remuneraţia. Dacă avem muncă egală cu responsabilităţi egale", a declarat Nicoleta Stan.

"Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat în anul 2017, concomitent cu noua lege a salarizării, 153/2017, un Proiect de lege care elimină in titlul IX obligativitatea demonstrării competenţei de a efectua analize de laborator în sistemul de sănătate, fapt ce schimbă statutul profesional actual şi nu este benefic pacienţilor care trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate. În prezent, conform legii actuale de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să deţină, pe lângă diploma de licenţă ( 3,4,5 ani) şi un document care demonstrează că are ”competenţa de a efectua analize de laborator”, se arată într-un comunicat de presă al Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici