- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.01.2015, 15:32)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un român mănâncă un kilogram de ciuperci pe an, de patru ori mai puţin faţă de media UE
Consumul de ciuperci în România este estimat la un kilogram pe cap de locuitor, în scădere cu 10% în ultimul an şi de patru ori mai puţin faţă de media în Uniunea Europeană, potrivit lui Eugen Băjenaru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România.
807 afișări
Un român mănâncă un kilogram de ciuperci pe an, de patru ori mai puţin faţă de media UE (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Din datele asociaţiei, în România se produc anual 20.000 de tone de ciuperci, cu o valoare de piaţă de aproximativ 50 de milioane de euro.
Eugen Băjenariu spune că volumul importurilor, de aproximativ 10% din piaţă, este oarecum egal cu cel al exporturilor, consumul pe piaţa internă rămânând astfel fixat la aproximativ un kilogram pe cap de locuitor. Acestuia i se adaugă şi consumul de ciuperci culese din pădure, despre care nu există date statistice.
"În România, piaţa este axată pe ciupercile proaspete, care se găsesc în pieţe şi supermarketuri, iar când vorbim de consum ne referim la acestea. La noi se produc doar două tipuri de astfel de ciuperci - champignon (ciupercile albe) şi pleurotus", a adăugat preşedintele asociaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Macron avertizează că Europa e în pericol și propune dotarea UE cu arme nucleare: „Să nu devenim vasalii SUA”
-
Ciolacu: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone
-
Zeci de mii de ucraineni, aflaţi în afara ţării, nu vor putea obţine paşapoarte noi
-
Ucraina foloseşte pentru prima oară rachete americane cu rază de acţiune mai mare contra Rusiei
El a afirmat că piaţa a scăzut anul trecut cu 10%, ca urmare a închiderii mai multor producători importanţi din Sibiu, de lângă Bucureşti, Scorniceşti şi Mureş.
"Aceştia s-au închis din cauza costurilor din ce în ce mai mari de producţie, pe fondul preţurilor tot mai mici de vânzare", a explicat Băjenariu.
Din acest motiv, asociaţia care îi reprezintă pe cultivatorii de ciuperci a cerut de la Ministerul Agriculturii sprijin financiar şi aşteaptă în prezent un răspuns de la Comisia Europeană.
În Uniunea Europeană consumul mediu de ciuperci proaspete ajunge la 4 kilograme pe cap de locuitor, iar Băjenariu crede că dacă producătorii români vor fi sprijiniţi, piaţa va creşte în următorii ani.
În România sunt aproximativ 100 de firme specializate în cultivarea ciupercilor, iar printre cele mai mari dintre ele se numără Boglar Champ şi Iazul din Zalău, Frankol Funghi din Cristuru Secuiesc, Natur Champ din Bacău şi Riva Food din Conţeşti, Dâmboviţa.
Citește pe alephnews.ro: Franța a descoperit secretul longevității. Peste 31.000 de persoane vor împlini anul acesta peste un secol de viață
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe