Unde se duce cursul leu/euro? Factura celor care au credite în valută creşte în permanenţă

Cursul s-a depreciat vineri până la recordul istoric de 4,42 lei pentru un euro, iar românii cu rate în euro se uită înspăimântaţi la casele de schimb. Oamenii de afaceri îşi refac bugetele.

553 afișări
Imaginea articolului Unde se duce cursul leu/euro? Factura celor care au credite în valută creşte în permanenţă

Unde se duce cursul leu/euro? Factura celor care au credite în valută creşte în permanenţă (Imagine: Shutterstock)

Oamenii de afaceri sunt de pă­rere că impactul pentru eco­no­mie al deprecierii euro se va resimţi rapid.

Vor creşte cos­turile, clienţii companiilor de turism se vor gândi de două ori la o vacanţă în străinătate, iar deficitul bugetar va fi şi mai mult sub tensiune.

Sunt şi manageri care spun că şi-au luat măsuri de prevedere - cheltuieli în euro, salarii în euro pentru angajaţi, iar unii analişti afir­mă că deprecierea nu va putea fi oprită în perioada următoare şi că românii trebuie să se pregă­tească să trăiască cu un euro la cinci lei, dar nu într-un termen scurt.

Creşterea euro va fi un şoc pentru economie, este de părere Ovidiu Wencz, directorul general al Farmaciilor Dona, companie cu afaceri de 170 mil. euro, care adaugă faptul că este important ce se întâmplă în continuare şi dacă euro va ajunge la nivelul de 4,5 lei, toate costurile vor trebui recalculate.

"Putem supra­vieţui, dar ne va afecta pentru că vor creşte toate costurile", a precizat Wencz. În opinia sa, statul va continua să se îm­prumute, deoarece "chel­­­­tuim mai mult decât producem" şi deficitele vor persista.

Analistul Aurelian Do­chia nu exclude ca deprecierea leu­lui să continue şi în perioada ur­mă­toare. El adau­gă că o astfel de evoluţie ar avea un impact economic major numai în cazul unei deprecieri puternice pe un palier scurt de timp.

Citeşte mai multe despre cursul leu/euro pe www.zf.ro

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici