UniCredit: România va înregistra o creştere economică de 0,4% în acest an şi de 3,5% în 2011

România va înregistra în acest an o creştere economică de 0,4%, urmată de un avans de 3,5% în 2011, potrivit estimărilor incluse de UniCredit într-un raport privind situaţia sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est (ECE), după recesiune.

11 afișări
Imaginea articolului UniCredit: România va înregistra o creştere economică de 0,4% în acest an şi de 3,5% în 2011

UniCredit: România va înregistra o creştere economică de 0,4% în acest an şi de 3,5% în 2011 (Imagine: Mediafax Foto)

Pe ansamblul celor 17 state incluse în regiunea ECE, UniCredit anticipează o creştere economică de 2,8% în acest an şi de 4,1% în 2011.

Vulnerabilitatea statelor din regiune la criza datoriilor din Grecia variază de la ţară la ţară, se arată în raportul "CEE Banking: The New Model out of the Crisis".

Astfel, România, Polonia, Ungaria şi ţările baltice au o vulnerabilitate ridicată, putând fi afectate, indirect, prin nivelul ridicat al deficitului bugetar şi al datoriilor publice.

În schimb, vulnerabilitatea directă, prin intermediul sistemelor bancare, este medie în cazul României, Bulgariei şi Serbiei.

UniCredit mai anticipează că România poate adopta euro cel mai devreme în 2015, în condiţiile în care, în prezent, îndeplineşte doar una din cinci condiţii necesare trecerii la moneda unică, respectiv un nivel al datoriei publice de sub 60% din PIB.

Celelalte condiţii sunt ca indicele preţurilor de consum să fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media din cele mai performante trei state, iar randamentul obligaţiunilor să nu depăşească cu mai mult de un punct procentual media din cele mai bine plasate trei ţări.

De asemenea, deficitul bugetar trebuie să fie de sub 3% din PIB, iar cursul de schimb să fie stabil, în cadrul mecanismului european al ratelor de schimb (ERM2), timp de doi ani.

În raport se arată că procesul de convergenţă din regiunea ECE continuă, cu un model economic reechilibrat.

Criza din Grecia confirmă sfârşitul costului redus al asigurării riscurilor de ţară şi subliniază factorii de vulnerabilitate, în special în Europa de Sud-Est.

Sectorul financiar din ECE rămâne o oportunitate, dar este necesară reechilibrarea modelului operaţiunilor bancare.

UniCredit consideră că cererea continuă să fie influenţată de criza creditelor, dar calitatea împrumuturilor se stabilizează treptat.

Revenirea la normal a activităţilor necesită timp, iar 2010 va continua să fie un an dificil, dar perspectivele profitabilităţii pe termen lung se menţin.

Potrivit raportului, Rusia, Turcia şi România oferă cel mai bun raport din regiune între oportunităţi şi riscuri, în timp ce alte ţări din Europa Centrală şi din sud-est se prezintă ca pieţe mai mature.

UniCredit confirmă în raportul publicat cu ocazia reuniunii anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) că rămâne un investitor strategic dedicat regiunii ECE, unde a obţinut în primul trimestru un profit net de 438 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici