UPDATE: OTP Bank vrea să cumpere în România o bancă cu active uşor mai mari decât ale diviziei sale

(modifică titlul şi lead-ul, adaugă informaţii în paragrafele 2, 3, 7 şi 15)

36 afișări

Grupul ungar OTP vrea să cumpere o anumită bancă pe piaţa românească, cu active uşor mai mari decât ale OTP România, au anunţat, vineri, oficiali din conducerea instituţiei de credit, citaţi de cotidianul Portfolio.

Dacă OTP ar prelua banca respectivă ar urca pe poziţia 10-11 în funcţie de cotă de piaţă, de pe 14-15 în prezent, notează publicaţia ungară.

OTP negociază preluarea mai multor bănci, iar în România are chiar o ţintă precisă pentru achiziţie, a spus directorul general al grupului, Sandor Csanyi, la întâlnirea anuală a acţionarilor OTP. Banca vizată nu este MKB Romexterra, divizia din România a grupului ungar MKB.

Piaţa din România ocupă primul loc pe lista de achiziţii a OTP Bank, a declarat Csanyi, adăugând că instituţia de credit nu este interesată de cumpărarea băncilor mici, transmite Reuters.

România reprezintă principala piaţă vizată pentru achiziţii deoarece OTP ocupă o poziţie bună în acest stat, a afirmat Csanyi.

"Căutăm achiziţii pe pieţele în care potenţialul de creştere este mare, dar cota noastră de piaţă este sub un nivel satisfăcător", a menţionat el, adăugând că România, în special, dar şi Slovacia, Croaţia şi Serbia se regăsesc pe lista de achiziţii.

Activele totale ale posibilei ţinte de achizţie din România sunt uşor mai mari decât cele ale OTP România, a adăugat directorul general adjunct, László Wolf , potrivit Portfolio. Activele totale ale OTP România au crescut cu 16% anul trecut, de la 365,7 miliarde forinţi la 424,4 miliarde forinţi (1,5 miliarde euro), potrivit raportului financiar al grupului.

Şeful OTP Bank România, Laszlo Diosi, a declarat în luna martie că grupul ungar intenţionează să-şi majoreze în acest an cu până la 9% activele din România şi ar putea cumpăra portofolii de credite de la celelalte bănci de pe această piaţă.

De altfel, OTP a anunţat de mai multe ori în ultima perioadă că are planuri de achiziţii în România şi în regiune.

OTP Bank anticipează încetinirea creşterii portofoliului de credite în acest an şi a deteriorării calităţii acestuia. Banca nu a înaintat perspective privind profitul din 2011, apreciind că impactul costurilor pentru acoperirea riscurilor este dificil de estimat.

Anul trecut, profitul grupului a scăzut cu 22%, în principal din cauza impunerii unei taxe speciale în sectorul bancar din Ungaria şi a majorării provizioanelor.

Csanyi a asigurat acţionarii că banca este capitalizată corespunzător pentru a respecta noile reguli europene din domeniu, mai stricte.

OTP intenţionează să îmbunătăţească performanţele mai multor subsidiare în acest an, în principal ale unităţii din Rusia, al doilea creditor pentru consum ca mărime de pe această piaţă, şi ale OTP Ucraina.

OTP Bank România a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ după taxe de 6,4 miliarde forinţi (23,2 milioane euro), din cauza triplării provizioanelor pentru credite neperformante, la circa 58 milioane euro.

Grupul MKB a anunţat în aprilie că intenţionează să vândă divizia din România, MKB Romexterra, în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici