Valoarea salariilor reale din România depăşeşte nivelul de echilibru

Ritmul de creştere al salariilor reale s-a accelerat în România începând cu anul 2005, astfel că valoarea remuneraţiilor se păstrează cu mult peste nivelul de echilibru, depăşind, în acelaşi timp, productivitatea, potrivit unei analize publicate pe site-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

32 afișări
Imaginea articolului Valoarea salariilor reale din România depăşeşte nivelul de echilibru

Valoarea salariilor reale din România depăşeşte nivelul de echilibru (Imagine: Mediafax Foto)

Pe de altă parte, în alte noi state membre ale UE, avansul a fost mai accelerat, însă în Bulgaria şi ţările baltice creşterea s-a temperat începând din 2005.

Referitor la România, analiştii arată că ritmul de creştere rămâne încă la un nivel înalt.

Ca o consecinţă imediată a acestei situaţii, costurile reale cu forţa de muncă, reprezentând diferenţa dintre salariile reale şi productivitatea muncii, au început să scadă din 2005 în majoritatea noilor state membre, cu excepţia României.

"Deşi a fost înregistrată o corecţie în ceea ce priveşte avansul salariilor reale peste nivelul productivităţii în majoritatea statelor, în România creşterea salariilor a fost mai accelerată decât câştigurile de productivitate începând din 2005", se arată în analiză.

Salariile, exprimate în euro, s-au majorat în toate noile state membre, însă continuă să fie diferenţe semnificative între ţări. În timp ce în România salariile au avut un ritm accelerat de creştere, în alte ţări avansul a fost mult mai temperat, deşi unele state, precum Bulgaria, au pornit de la un nivel redus al acestora.

Emigraţia forţei de muncă este unul dintre factorii care stă la baza unor condiţii mai dure ale pieţei muncii în majoritatea noilor state membre. Analiştii notează că datele UE arată că peste un milion de români trăiesc în străinătate, cea mai mare parte a acestora provenind din mediul rural, unde nivelul de activitate este redus.

Un alt aspect inclus în analiza FMI este legat de politica în domeniul concurenţei, aspect care s-a îmbunătăţit în toate noile state membre, deşi a pornit de la niveluri reduse în cazul României şi Bulgariei. Cele două state se află, de altfel, pe ultimele locuri în aceea ce priveşte acest indicator, între statele incluse în analiză.

Astfel, atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România, indicele politicii concurenţei a fost, anul trecut, de 2,7 puncte, comparativ cu valoarea medie de 3,2 puncte calculată pentru Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, sau de 3,3 puncte pentru ţările baltice.

În multe noi state membre salariile reale au crescut cu precădere în sectorul public. Astfel, în România, avansul salariilor din administraţia publică a fost de 20% în ultimii trei ani, iar în statele baltice de 18%, se arată în analiză.

Potrivit unor teorii economice, avansul salariilor din sectorul public ar trebui corelat strict cu câştigul de productivitatea, întrucât aceste remuneraţii au un efect de semnal pentru sectorul privat.

Analiza aminteşte de un studiu al Băncii Mondiale, potrivit căruia flexibilitatea pieţei muncii din România şi Estonia este printre cele mai reduse dintre noile state membre, aceste ţări fiind şi cele în care sunt înregistrate cele mai mari deviaţii ale salariilor reale de la nivelul de echilibru.

Flexibilitatea redusă a muncii ar putea conduce la amplificarea condiţiilor stricte din piaţa muncii, întrucât companiile nu pot obţine nivelul dorit de forţă de muncă, se mai arată în analiză.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici